Dat Netflix vol staat met fantastische series en films, dat weten we natuurlijk al langer. Maar wist je ook dat je bij de streaminggigant heel wat boeiende documentaires kan bekijken? Wij zetten  vijf documentaires op een rijtje die je moet gezien hebben.

 

1/ Cowspiracy: The Sustainability Secret

Een eyeopener van jewelste. Cowspiracy is een documentaire uit 2014, geregisseerd en geproduceerd door Kip Anderson en Keegan Kuhn. De film onderzoekt de verwoestende impact van de vleesindustrie. Niet je ellenlange douches of je autoritje naar het werk, maar wel de vleesindustrie is volgens Cowspiracy verantwoordelijk voor de klimaatverandering. En verschillende milieuorganisaties blijven daar verschrikkelijk stil bij.

2/ Amanda Knox

Making a Murderer al verslonden? Dan is de misdaaddocu Amanda Knox een waardige opvolger! Amanda Knox gaat als 20-jarige studeren in Italië. Ze leert er een leuke jongen kennen en beleeft er de tijd van haar leven. Tot ze plots samen met haar vriend beschuldigd wordt van de moord op kamergenote Meredith Kercher. Meteen de start van een van de meest besproken moordzaken uit onze recente geschiedenis, mede dankzij de tabloidjournalisten die Amanda tot ‘Foxy Knoxy’ omdopen. Na drie processen en vier jaar in de gevangenis, wordt de Amerikaanse vrijgesproken wegens te weinig bewijzen. Wie een duidelijk antwoord wil op de vraag of Foxy Knoxy al dan niet schuldig is, blijft op zijn honger zitten, maar het is wel een boeiende docu.

3/ Fat, Sick & Nearly Dead

Opgepast: na het zien van deze documentaire wil je gegarandeerd een juicer kopen! Joe Cross heeft 50 kilogram overgewicht en lijdt aan een slopende auto-immuunziekte: hoog tijd voor een drastische ommezwaai en een gezonde levensstijl. Voor z’n docureeks ‘Fat, sick and nearly dead’ trekt de Australiër naar Amerika en begint hij een sapkuur van 60 dagen. Twee maanden lang drinkt hij enkel en alleen sapjes. Op z’n reis door de VS inspireert hij ook vrachtwagenchauffeur Phil om z’n levensstijl volledig te veranderen. De Amerikaan kampt met dezelfde ziekte als Joe en heeft last van overgewicht. Prachtig om te zien hoe Joe het leven van de radeloze Phil volledig verandert.

4/ Audrie & Daisy

De Netflix-documentaire Audrie & Daisy vertelt het verhaal van twee Amerikaanse meisjes die het slachtoffer zijn van aanranding. De 15-jarige Audrie wordt op een feestje aangerand en er worden genante foto’s van haar gemaakt. De beelden doen snel de ronde op school en Audrie stapt uit het leven. De 14-jarige Daisy wordt dan weer misbruikt door enkele vrienden van haar oudere broer. De lokale gemeenschap keert zich volledig tegen Daisy en haar familie, en ze moeten noodgedwongen verhuizen. De daders worden nauwelijks gestraft voor de gruwelijke daden. Een pakkende docu.

5/ Ivory Game

Elke 15 minuten wordt in Afrika een olifant gedood. Tussen 2010 en 2012 zijn honderdduizenden dieren zomaar verdwenen. De reden? Een slagtand kan in China gemakkelijk 100.000 dollar opbrengen. De legale handel in China, waar ivoor legaal is, kan de grote vraag niet aan. Stropers slaan daarom massaal hun slag in Afrika. Enkele filmmakers infiltreren gedurende 16 maanden undercover in het corrupte netwerk van ivoorsmokkelaars en ontmaskeren zo stropers en handelaars. Een schokkende documentaire.