Onze huisanalist Aimé Anthuenis ziet hoe het bij sommige JPL-ploegen nu al aardig warm onder de voeten wordt. “Gent heeft de nederlaag tegen Antwerp enkel aan zichzelf te wijten, voor Lokeren is het volgend weekend al van moeten tegen Moeskroen en het bestuur in Eupen zal wel beseffen dat er nog heel wat bij moet.” Dat en meer in de wekelijkse analyse van Anthuenis.

Standard – Genk: 2-1

Standard geeft een betere indruk dan vorig seizoen. De veldbezetting is beter en er wordt meer als ploeg en hecht blok gespeeld. Of dat de verdienste is van de nieuwe coach valt nog af te wachten. Genk speelde niet slecht maar kwam te kort in de zone van de waarheid. Er is veel techniek aanwezig maar er is te weinig duelkracht.

Anderlecht – Oostende: 1-0

Teodorczyk geraakt maar niet in vorm en wordt regelmatig gewisseld. Gelukkig voor Anderlecht kan het terugvallen op de snelheid van Onyekuru. In mijn ogen heeft paars-wit Acheampong te vlug weggedaan. Hij zou op links kunnen hebben gespeeld en Onyekuru in de spits. Oostende kreeg de laatste weken lof voor de matchen tegen Marseille, maar blijft achter met nul op zes. De nervositeit zal er nu wel wat toenemen. Heel wat goeie spelers, zoals Lombaerts en Canesin starten op de bank. Vorig jaar is Vanderhaeghe daar goed mee omgegaan maar het wordt toch een uitdaging om dit seizoen iedereen tevreden te houden.

Club – Eupen: 3-1

Een verdiende overwinning voor Brugge, maar het was lang niet zo makkelijk als de cijfers doen vermoeden. Club speelde vaak slordig en mag zijn nieuwe ster Dennis dankbaar zijn. Die was wel bij de les. Blauw-zwart staat voor enkele grote examens: twee uitmatchen tegen Zulte Waregem en Kortrijk en twee keer zwaar aan de bak tegen Athene. Pas na die vier partijen zal Leko weten hoever hij staat. Mocht Club Europees uitgeschakeld worden dan is de rekening van Leko al grotendeels gemaakt. Eupen haalde nul op zes en slikte al acht tegendoelpunten. Het bestuur zal er wel beseffen dat er nog wat bij moet om onder meer het vertrek van Onyekuru op te vangen en er dit seizoen nog wat van te kunnen maken.

Gent – Antwerp: 0-1

Een verrassende en ietwat onverdiende overwinning voor Antwerp, maar dat zal de gemeenschap in Antwerp worst wezen. Gent had meer kansen maar liet ze allemaal liggen. Het heeft het dus volledig aan zichzelf te wijten. Bölöni bracht dan weer een sterk gegroepeerd en verdedigend blok op de mat, met veel inzet. Antwerp zal dit seizoen nog voor verrassingen zorgen. Gent staat nu voor een moeilijke verplaatsing naar Mechelen en het is Europees uitgeschakeld. Er zal toch wat moeten gebeuren daar.

Kortrijk – Lokeren: 1-0

Een verdiende zege voor Kortrijk. De cijfers hadden zwaarder kunnen zijn voor Lokeren. Verhulst voorkwam een afstraffing. Lokeren scoorde nog niet en kreeg al vijf goals tegen. Ze weten waar ze voor staan. Volgende week, thuis tegen Moeskroen, is het al van moeten. Kortrijk speelde wel goed, met Van der Bruggen als uitblinker. Vorige week had Kortrijk ook al een punt kunnen rapen in Charleroi. Het ziet er niet slecht uit.

Zulte Waregem – STVV: 2-0

Zeven doelpunten gemaakt en geen enkele tegen. Dat zegt genoeg over de prima start van Zulte Waregem. Olayinka en Coopman waren de uitblinkers en Kaya bevestigt zijn status van vorig seizoen. Volgende week is er de absolute topper tegen Club Brugge.

Waasland-Beveren – KV Mechelen: 2-2

Een genietbare wedstrijd met vier doelpunten en veel open kansen langs beide zijden. Morioka voor de thuisploeg en Rits bij de bezoekers waren met elk twee goals de uitblinkers.

Moeskroen-Charleroi: 2-5

Moeskroen had meer balbezit maar verdedigend gaf het absoluut niet thuis. Pollet en Lukebakio maakten er gretig gebruik van. Charleroi behoudt het maximum van de punten en speelt volgend weekend tegen Anderlecht al een voor hen eerste topmatch.

Videoref

Op Moeskroen werd er een penalty gefloten na ingrijpen van de videoref. Een goeie zaak. Maar op andere velden was er geen videoref aanwezig. Cyriac werd onterecht afgevlagd op Anderlecht en Mechelen kreeg geen penalty na hands van Jans. Er zal ongetwijfeld nog discussie van komen. Trainers zullen zeggen: hadden we een videoref gehad dan was de uitslag anders geweest. Er zal binnenkort toch overal een videoref moeten komen.