Renée Zellweger is onlosmakelijk verbonden met Bridget Jones. Na twee succesvolle verfilmingen van Helen Fieldings boeken, kon een opvolger niet uitblijven, al heeft het toch meer dan twaalf jaar geduurd. In ‘Bridget Jones’s Baby’ is haar relatie met Mark Darcy voorbij en heeft ze een flirt met de charismatische Jack Qwant. Wanneer Bridget zwanger blijkt, is ze niet zeker wie de vader is en dat leidt tot complicaties. Voor de actrice was het alvast een fijn weerzien.

Bridget Jones's Baby

Heb je lang moeten nadenken om opnieuw mee te doen?

Toch wel. Ik vind Bridget een geweldig personage om te spelen en toen ik hoorde dat er een derde film in de maak was, leek het een spannend vooruitzicht. Maar, ik was ook op mijn hoede want we moesten inhoudelijk iets nieuws vertellen en tegelijk trouw blijven aan de boeken én aan de eerste films.

Hoe moeilijk is het om na al die jaren terug in de huid te kruipen van een personage?

Het is een proces. Ergens voelt het vertrouwd aan omdat ze nog steeds onvolmaakte en hilarische karaktertrekjes heeft. De tijd heeft echter niet stil gestaan. Ze is gegroeid als mens en bevindt zich in een andere fase in haar leven. Dat was een nieuwe uitdaging, maar wel bijzonder leuk om te ontdekken. Ik weet dat er vrouwen zijn die zich aan haar spiegelen en Bridgets avonturen zijn in dat opzicht waardevol voor hen.

Ook Colin Firth is terug als Mark Darcy. Is het makkelijker acteren als je een gemeenschappelijke voorgeschiedenis hebt?

Absoluut. Alle acteurs zeggen dat het aanvoelt als een thuiskomst, maar het is echt zo. Bridget en Mark hebben goede en slechte tijden gekend. Dat merk je in een aantal scènes en ze blijven hun onhandige zelve. Colin is een geweldige acteur en een warme persoon. Opnieuw met hem samen spelen, was een plezier.

Met Patrick Dempsey als Jack Qwant was er een heel andere dynamiek. Hoe heb je die samenwerking ervaren?

Jack is op vele vlakken de tegenpool van Mark. In de vorige films was er ook rivaliteit, maar nu is het toch anders. Ik heb me geweldig geamuseerd met beiden op de set. Ik vond het boeiend om te zien hoe de personages met elkaar omgingen. Dat we opnieuw in Engeland filmden, was helemaal een zegen. Ik heb veel vrienden daar, dus het was een ideaal moment om tijd met hen door te brengen.

Er zitten best wat ontroerende momenten in de film. Welke scènes zijn je het meeste bijgebleven?

Als ze ontdekt dat ze zwanger is en en haar kindje voor de eerste keer ziet via echografie. Dat was emotioneel. Ook de scènes met haar vader en moeder zijn aangrijpend, want haar karakter is gevormd door de tegenstellingen van die twee mensen.

Zit er iets van Bridget in jou?

Ik kan me wel terugvinden in haar mislukkingen, al ben ik minder onhandig. (lacht) Wat haar zo interessant maakt, is dat ze altijd opnieuw recht veert. Het maakt niet uit hoe hard ze probeert om aan haar eigen persoonlijke idealen of normen te voldoen, ze vindt altijd haar weg. Dat maakt haar authentiek en inspirerend.

Klopt het dat er twee eindes zijn gefilmd om iedereen in het ongewisse te laten over wie de papa is?

In het script stond er: ‘X staat naast Bridget; Y staat naast Bridget’. Maar niemand wist wie X en Y waren en het script gaf ook verderop geen aanwijzingen. Het einde van de film stond zelfs niet op papier. Colin en Jack wisselden van plaats en moesten hun woordje zeggen, en dat was het. Verwarrend en grappig! (hm)

De trailer van de film kan je hier bekijken:

bjb-dvd-2dBridget Jones’s Baby komt op 8 februari uit op dvd en blu-ray. Universal Pictures 10 exemplaren weg van de film. Wil je kans maken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en beantwoord de wedstrijdvraag. Deelnemen kan tot en met woensdag 8 februari. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Wedstrijdvraag: Wat is de echte naam van de twee mannelijke tegenspelers van Renée Zellweger?