Elke week verklapt een lezer zijn favoriete zondagse kost. Deze week stelt Erika uit Chili (jawel, we gaan internationaal deze week!) haar favoriet voor: Chileense empanadas. Het recept wordt telkens gekozen én klaargemaakt door Amylia De Schepper van www.cookameal.be.

Ingrediënten voor 4 personen (ca. 20 empanadas)

Pino (vulling): 3 grote ajuinen, 1 tl komijn, 1 kg rundsgehakt, peper en zout, paprikapoeder, olijfolie, optioneel: rozijnen, 20 zwarte olijven, 5 hardgekookte eieren.
Deeg: 500 g patisseriebloem, 500 g zelfrijzende bloem, 5 el olijfolie, 1 el zout, 700 ml lauw water.
Afwerking: 1 à 2 eieren.

Zo maak je het

  • Snipper de ui fijn.
  • Stoof de ui samen met 1 tl komijn gaar.
  • Voeg het gehakt en de rest van de kruiden toe en bak bruin en rul.
  • Laat afkoelen en maak ondertussen het deeg.
  • Meng de bloem met het zout en de olijfolie.
  • Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed tot een egaal deeg.
  • Laat het deeg 20 min. tot 1u rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Snij de hardgekookte eieren in kwarten.
  • Rol het deeg uit en snij er, met behulp van een theebordje, ronde deeglapjes uit.
  • Leg in het midden van elk deeglapje 1 el pino, een kwartje ei en een olijf.
  • Bestrijk de randen van het deeglapje met een beetje losgeklopt eiwit en vouw het deeg dicht. Druk de randen aan met een vork.
  • Klop het eigeel los en bestrijk de empanadas ermee.
  • Schik de empanadas op een met bakpapier beklede bakplaat (ongeveer 10 per bakplaat).
  • Bak in de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.

    Tip: Maak de pino al een dag op voorhand!