Win de topfilm ‘Everest’ op dvd!

1905

De wedstrijd is afgesloten.

De winnaars zijn :

NAAM VOORNAAM GEMEENTE
De Bruyn Patrick Dilbeek
Deschamps Ann Aalbeke
Goelens Ingrid Sint-Katelijne-Waver
Honings Caroline Hove
Jacobs Liesbeth Turnhout
Van Poecke Fam. Sint-Niklaas
Van Wulpen Eddy Blankenberge
Vandevelde Bart Lebbeke
Verlee Annick Belsele
Vervoort Daisy Mechelen

Voor ervaren bergbeklimmers is er niets zo aanlokkelijk als de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Als je die hebt overwonnen, ben je échtking of the world’. Dat die lokroep bijzonder gevaarlijk kan zijn, toont de film ‘Everest’. Hierin volgen we het waargebeurde verhaal van een expeditie naar de legendarische berg, die in 1996 faliekant afliep. ‘Everest’ komt op 27 januari uit op blu-ray en dvd. Wij mogen 10 dvd’s wegschenken aan onze lezers!

Everest(2)

In deze nieuwe film van Baltasar Kormákur volgen we de expeditieleiders Rob Hall (gespeeld door Jason Clarke) en Scott Fischer (Jake Gyllenhaal). Voor deze rollen moesten de twee zeer diep graven, want hun vertolkingen zijn een laatste eerbetoon aan de klimmers.

In ‘Everest’ speel je geen fictief personage. Verandert dat je aanpak als acteur?

Jake Gyllenhaal: Er is een groot verschil, want plots draag je een zekere verantwoordelijkheid. Ik moet de taak vervullen om Scott Fischer zo getrouw mogelijk neer te zetten, want er zijn nabestaanden en overlevenden die weten hoe Scott echt was als mens. Dat hangt als een schaduw over je heen. We wilden er dus voor zorgen dat we de personages neerzetten zoals ze echt waren: als goede en dappere mensen. We wilden hun keuzes ook verantwoorden aan het grote publiek. In andere versies van dit verhaal, werd Fischer soms als de bad guy gezien, terwijl hij dat absoluut niet was.

Waarom willen klimmers de Everest per se bedwingen, denk je?

Gyllenhaal: Mensen proberen hier altijd een dieper liggende motivatie voor te zoeken, maar eigenlijk wilden Scott en Rob gewoon bewijzen dat ze uitstekende klimmers waren. De Everest is ook een metafoor voor alles wat je als mens wil of kan bereiken: de ultieme top. Maar sommigen nemen dat letterlijk, en willen de berg écht bedwingen.

De Engelse actrice Emily Watson ken je misschien nog van ‘Breaking the Waves’, en in deze film speelt ze Helen Wilton. Zij doet niet mee aan de beklimming, maar blijft bij het grondkamp om de communicatie en telefoon te beheren. Ze heeft een kleinere, maar belangrijke rol…

Heb je Helen in het echt ontmoet?

We hebben heel wat gepraat via Skype. Dat was zeer handig om te zien hoe ze als persoon was, en haar te leren kennen. Toen vertelde ze over het moment waarop ze een stervende Rob Hall moest doorverbinden met zijn zwangere vrouw. Dat vond ze de belangrijkste daad uit haar hele leven. Het was een fascinerende rol om te spelen, net omdat ze niet erg betrokken kon of mocht zijn. Helen was een getuige, het is niet haar verhaal. Hoewel ‘Everest’ een zeer emotioneel relaas is, moest ik toch zoveel mogelijk afstand nemen.

everest-bd-2d

Wil je kans maken op een van deze dvd’s ? Stuur een mailtje naar wedstrijd.dezondag@roularta.be. Deelnemen kan tot 27/01/2016.