Lekker Mexicaans: hét ultieme recept voor tortillasoep

222

Zin in een culinaire reis door Mexico? Thomasino Miers neemt je met zijn boek Mexicaans! Het Kookboek mee op heerlijke tocht doorheen het land van de tacochips, tortilla’s, tomatensalsa en nog véél meer. Wij pikten er dé topper uit: tortillasoep! Yum!

Niet alleen de overbekende Mexicaanse gerechtjes komen aan bod. Wat dacht je van een warme salade met chorizo en pompoen, pittige noedels met krab of vanille-cheesecake met ananas-karamel? Met dit boek haal je het echte Mexico in huis.

 

Wij serveren je vandaag tortillasoep, een typisch Mexicaans gerechtje. Het is mooi geserveerd en je geniet van een heerlijke, complexe smaak.

Tortillasoep (voor 6 personen)

Bereidingstijd
40 minuten

Ingrediënten
– 3 eetlepels reuzel of olijfolie
– 2 uien, in ringen
– 3 tenen knoflook, in plakjes
– 100 g fijne polenta
– 1 volle eetlepel Chipotles en adobo
– 2 blikjes van 400 g pruimtomaten
–  1 eetlepel bruine basterdsuiker
–  1 theelepel gedroogde oregano, of 1 eetlepel vers zeezout en zwarte peper
– 1,5 l kippenbouillon (vers of van bouillonblokjes)

Serveren
– 1 rijpe Hass-avocado
– citroen- of limoensap
–  300 ml plantaardige olie (deze kan worden hergebruikt)
–  2 maistortilla’s of 2 chapati’s
–  2 anchopepers, zonder zaad en steeltjes
–  100 g feta, verkruimeld
–  1 kleine handvol vers korianderblad, fijngehakt
–  100 ml zure room

Zo doe je het!

STAP 1: Verhit de reuzel of de olie in een grote pan. Bak de uien 10-15 minuten op middelhoog vuur, tot ze helemaal zacht zijn. Voeg de knoflook toe en vervolgens de polenta. Verhit alles 5 minuten en voeg de chipotles, tomaten, suiker, oregano, peper en zout toe. Kook alles 5 minuten, voeg de
bouillon toe en laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep in een keukenmachine tot hij glad is. Verwarm hem voor het serveren minstens 5 minuten op laag vuur.

STAP 2: Maak ondertussen de garnering voor de soep. Halveer de avocado en verwijder de pit, schil hem en snijd hem in blokjes. Besprenkel de blokjes tegen het verkleuren met wat citroensap.

STAP 3: Verhit de plantaardige olie in een diepe koekenpan en snijd de platbroden in smalle reepjes van 3 cm lang. Scheur de anchopepers in grove stukjes. Test de olie: hij is heet als een stukje tortilla meteen begint te sissen. Frituur de reepjes tortilla knapperig en goudbruin. Schep de reepjes met
een schuimspaan uit de olie en leg ze op een bord waarop een vel keukenpapier ligt. Frituur de stukjes anchopeper tot ze opzwellen. Dat duurt slechts enkele seconden, houd ze dus heel goed in de gaten en laat ze niet verbranden, anders raken ze hun lekkere zoetheid kwijt.

STAP 4: Serveer de soep in kommen en zet de garneringen in kommetjes of op bordjes op tafel, zodat iedereen aan tafel naar believen kan nemen.

Cover_Mexicaans!

 

 

Uitgegeven bij Kosmos Uitgevers,

17,50 euro.