Het EK op je bord (12): Tsjechië

117

Halverwege onze culinaire EK-reis belanden we in Tsjechië. Tsjechische houskove knedliky is een soort gestoomd brood en wordt gegeten in plaats van aardappels. Je sopt er de saus mee op die bij het vlees geserveerd wordt.

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 500 g tarwebloem
  • 4 witte boterhammen
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel bakpoeder

Bereidingswijze

  • Meng bakpoeder en bloem.
  • Snij de boterhammen in stukjes zonder de korst.
  • Klop de eieren, zout en melk.
  • Roer beetje bij beetje de bloem erdoor tot een glad mengsel.
  • Voeg de brood-dobbelsteentjes toe.
  • Kneed tot een gladde bol, plat maken en dubbel slaan, dit een paar maal herhalen.
  • Vorm het deeg tot een soort worst en rol in de vochtige droogdoek.
  • Kook in een pan met deksel gedurende 45 minuten.
  • Gebruik een schuimspaan om de rol uit het kokende water te halen.
  • Verwijder de droogdoek.
  • Snij onmiddellijk in plakken van 2 centimeter dik. Het is absoluut noodzakelijk om de knedliky meteen te snijden. Als je dit niet doet kan de stoom niet ontsnappen en worden de knoedels soppig en te hard.

Of voor wie het liever in beeld ziet (en wat Tsjechisch kent), deze variant (met gist in de plaats van bakpoeder):