Het EK op je bord (17): Polen

122

Een van de klassieke Poolse gerechten is Bigos(h). Straffe winterkost, maar zolang de zomer toch niet wil doorbreken, kan het nog wel eind juni. Zo maakt chef-kok Sofie Dumont het klaar.

Ingrediënten

  • 500 gr zuurkool
  • Olijfolie
  • boter
  • 1 bakje boschampignons
  • ½ witte kool
  • 1 ui
  • 125 gr pruimen zonder pit
  • 2 koteletten
  • 1 rookworst
  • 3 teentjes look
  • 25 cl rode wijn
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes

Bereiding

 

  • Snij de ui en witte kool in schijfjes.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en laat de witte kool, ui, pruimen en boschampignons minimum 10 minuten bakken.
  • Snij de koteletten in niet te kleine stukken.
  • Doe een klontje boter in een andere pan en laat de koteletten aankleuren.
  • Kruid met peper en zout.
  • Snij de rookworst in schijfjes.
  • Doe de zuurkool bij het koolmengsel en voeg er ook de rode wijn, tomatenpuree, laurierblaadjes, koteletten en rookworst bij.
  • Laat alles met het deksel op de pan 2 uur stoven op een laag vuur.