Meestal zien we insecten niet graag komen en doen we er alles aan om ze uit onze tuin en ons huis te houden. Maar sommige insecten zijn niet alleen heel erg nuttig maar zelfs noodzakelijk voor het leven op aarde. Een insectenhotel installeren in je tuin is daarom geen slecht idee. Je helpt de natuur een handje én je eigen tuin wordt er veel fraaier door. Doen!

Insectenhotels zijn leuke houten kastjes (of muren) waarin nuttige insecten kunnen schuilen. Als je ze op de juiste plek hangt, kun je bovendien veel bezoekers aantrekken die een zegen zijn voor je tuin. Schrik dat je met een insectenhotel ook ongenode gasten – bijvoorbeeld een wespennest – aantrekt, is ongegrond. Er zijn verschillende soorten hotels beschikbaar, en de vorm ervan bepaalt welke insecten erop afkomen.

Volgende insecten mag je als gast verwachten in je hotel:

Bijen

Bijen zijn erg belangrijk voor mens en natuur. De bijen die bij jou op hotel zullen komen, zijn solitaire bijen die niet in kolonie leven. Er zal dus geen zwerm neerdalen in je tuin! Bijen zijn dol op het stuifmeel van bloemen en zullen ervoor zorgen dat je bloementuin extra weelderig zal bloeien.

Lieveheersbeestjes

Deze gestippelde insecten zijn erg nuttig tegen bladluizen, spinmijten en schimmels. Tijdens de winter blijven ze graag samen in grote groepen, maar als je ze uitnodigt in je insectenhotel, zullen ze ook daar met plezier overnachten.

Vlinders

Van kleurrijke vlinders die vrolijk door je tuin fladderen, word je instant blij. Vlinders zijn heel erg mooi maar vooral ook bijzonder nuttig: omdat ze bloemen bestuiven zorgen ze ervoor dat deze kunnen groeien en bloeien. Bij koud weer en als het regent, komen vlinders graag schuilen in je hotel. Plaats eventueel in één van de hotelkamers wat twijgen; vlinders hangen hier graag aan.

Groene gaasvliegen

De groene gaasvlieg is dol op bladluizen en wolmijten, en dus heb je ze graag te gast in je tuin. Heeft je insectenhotel een rood deurtje? Dan komen de groene gaasvliegen daar gretig op af. Vul de kamer met wat stro of hooi en de gaasvliegen zullen er met plezier overwinteren van september tot april.

Oorwormen

Ook oorwormen zijn hele nuttige dieren. Ze zijn helemaal gek op bladluizen en laten zich vooral ‘s nachts zien.

Waar plaatsen?

Insectenhotels kun je kopen in tuincentra of eventueel zelf maken. Online vind je heel wat handige sites die je stap per stap uitleggen hoe je hierbij te werk moet gaan. Je hebt ze in alle soorten en maten, bedoeld voor verschillende insecten.

 

Hang of plaats je insectenhotel op ongeveer 1,5 meter hoogte, op een zonnige plek met ingang naar het zuiden en bij voorkeur uit wind en regen.

Je kunt een insectenhotel het hele jaar door plaatsen. Het kan enige tijd duren vooraleer je bezoekers hebt, maar vroeg of laat mag je zeker gasten verwachten. Verplaats het kastje tijdens de winter wel niet naar een warmere plek: op die manier komen insecten onnatuurlijk vroeg uit en zullen ze niet overleven. Gewoon laten staan dus, en schoonmaken hoeft ook niet. Eventueel kun je spinnenwebben verwijderen, aangezien kruisspinnen wel graag een hapje insect lusten, en dat is niet de bedoeling van je insectenhotel.

Succes!