Jens_Dendoncker_Portret_003.jpg

Hoe zeg je je vrouw dat ze te veel schoenen koopt? Hoe zeg je je puberzoon dat hij veilig moet vrijen? Hoe bedank je als 35-jarige je mama omdat ze elk weekend jouw was doet? De nieuwe comedyreeks Hoe Zal Ik Het Zeggen? helpt een handje om die soms moeilijke boodschappen op een hoogst originele manier over te brengen.

Sebastiaan Bedaux

Hoe Zal Ik Het Zeggen? is het kersverse konijn uit de hoge hoed van productiehuis Shelter, dat eerder al verantwoordelijk was voor Safety First en Wat Als?. Nu komt het team van Tim Van Aelst met een nieuwe vraag op de proppen. Een vraag waarop de nog niet zo bekende Jens Dendoncker een grappig antwoord probeert te geven. De sympathieke West-Vlaming die vorig jaar Humo’s Comedy Cup won, verrast nietsvermoedende bekende en minder bekende Vlamingen en bezorgt hen een moment dat ze zich nog lang zullen herinneren. “Normaal speel ik voor een livepubliek. Veel televisie-ervaring heb ik dus niet. Ik ben het gewend om direct feedback te krijgen op wat ik zeg en doe, maar op tv werkt zoiets natuurlijk niet. In het begin voelde dat toch een beetje onwennig, tegennatuurlijk zelfs, maar dat duurde gelukkig niet lang.”

Hoe komt Shelter bij jou terecht?
Nadat ik Humo’s Comedy Cup vorig jaar won, kon ik eigenlijk vrij snel hier aan de slag als redacteur. Ik werkte met andere woorden aan sketches voor dit programma. Toen was er nog niet beslist wie het programma zou presenteren. Nog geen twee weken nadat ik hier begon, werd mij de vraag gesteld.

Heb je je flink moeten voorbereiden? Je taal moeten aanpassen misschien?
Ik besef dat mijn taaltje absoluut geen Algemeen Nederlands is. Ik kom dan ook uit het diepe West-Vlaanderen (Moen, red.), uit de buurt van Kortrijk. Maar blijkbaar klink ik wel volks, of authentiek, of hoe je het ook wil noemen. Ze wilden met andere woorden niet dat ik iets veranderde aan mijn uitspraak. Naar het einde van de opnameperiode toe begon ik zowaar iets netter te spreken, maar dat mocht dus niet (lacht).

Zie jij dit als je grote doorbraak?
In zekere zin wel, maar theatershows en televisieprogramma’s blijven natuurlijk wel twee verschillende dingen. Ik vind het gewoon enorm leuk dat het allebei met humor is. Want humor is echt een vak en ik wil me daar steeds verder in ontwikkelen.

Een tv-carrière kan toch ook een enorme invloed hebben op je stand-upcarrière. Philippe Geubels is daar een mooi voorbeeld van.
Klopt, maar Geubels had dan ook een waanzinnig goede stand-upshow. Hoge kijkcijfers kunnen er inderdaad voor zorgen dat mensen massaal naar het theater trekken, maar dan moet je daar ook wel kunnen overtuigen. Op 2 december gaat mijn zaalshow Bang van Dendoncker in première. Elke try-out wordt die show beter.

En daarna een tweede seizoen van Hoe Zal Ik Het Zeggen??
Daar droom ik stiekem wel van. Maar we zullen toch maar even de respons van het publiek afwachten en bekijken of daarna de lichten op groen springen.

Hoe Zal Ik Het Zeggen?, vanaf 9 oktober elke maandagavond om 20u35 bij VTM.