Het zonnetje schijnt! En dat betekent dat het eindelijk tijd is om de barbecue aan te steken! Wij gingen in de nieuwe BBQ-bijbel ‘Smokey Goodness’ van Jord Althuizen op zoek naar hét lekkerste recept: Smokey’s chicken sandwich. Get your grill on!

Smokey Goodness is het BBQ-kookboek van wereldkampioen barbecue Jord Althuizen. Met dit boek bereiken je BBQ-skills onbereikte hoogtes! In het boek vind je alles over (voor)bereidingen en temepratuurbeheersing, gouden tips én natuurlijk heerlijke recepten: van whole hog tot pulled pork: om vingers én duimen bij af te likken!

Wij gingen voor een heerlijk toegankelijk receptje voor het hele gezin: Smokey’s chicken sandwich.

Ingrediënten (4 personen)

25.Chicken sandwich1

Ranchsaus

  • 50 g mayonaise
  • 50 ml karnemelk
  • 50 g zure room
  • ½ tl gedroogd bieslook
  • ½ tl gedroogde dille
  • ½ tl gedroogde peterselie
  • ¼ tl uiengranulaat
  • ¼ tl knoflookgranulaat
  • zout en vers gemalen zwarte
  • peper naar smaak
  • sap van ½ citroen

Bleekselderijsalsa

  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 grote tomaat
  • een derde deel van een
  • ⅓ komkommer
  • 1 rode ui
  • 1 el gehakte peterselie
  • zout en vers gemalen zwarte
  • peper naar smaak
  • sap van ½ limoen

De kip

  • 500 g kippendijen (liefst scharrel of biologisch)
  • 35 g Chick Mix BBQ-kruiden
  • 4 vers af te bakken ciabatta’s of kaiserbroodjes
  • 100 g veldsla

Benodigdheden

  • 1 handje appel-, kersen- of mesquitehoutsnippers
  • BBQ voor indirect grillen
  • kernthermometer

Zo maak je het klaar!

Duur: voorbereiding ½ uur, bereiding 45 minuten

STAP 1

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 125 °C is bereikt. Week ondertussen de houtsnippers in water.

STAP 2

Begin met het maken van de ranchsaus door de mayonaise, karnemelk en zure room met een garde of vork goed te mengen totdat er een gladde saus zonder klontjes ontstaat. Voeg daarna de resterende ingrediënten toe en roer deze er goed door. Controleer de smaak van de ranchsaus; deze moet fris-zuur zijn. Voeg naar smaak zout, peper of extra citroensap toe.

STAP 3

Maak vervolgens de bleekselderijsalsa door de bleekselderijsten¬gels in kleine gelijke blokjes van 4 bij 4 mm te snijden. Verwijder alle zaadjes van de tomaat en komkommer en snijd deze ook in blokjes van 4 bij 4 mm. Snipper de rode ui en doe alle gesneden groenten in een kom samen met de fijngehakte peterselie. Breng op smaak met zout, peper en het limoensap.

STAP 4

Meng de kippendijen met Chick Mix BBQ-kruiden en zorg ervoor dat deze aan alle kanten goed gekruid zijn. Giet de houtsnippers af, voeg deze toe aan de brandende kolen en leg de kippendijen op de indirect afgestelde BBQ.

STAP 5

Rook de kippendijen een ½ uur op 125 °C. Bak ondertussen de broodjes af en snijd ze open. Verwijder het rooster van de BBQ, stel in op direct grillen, laat de temperatuur oplopen tot circa 220 °C en gril de kip kort totdat deze een kerntemperatuur van 75 °C heeft bereikt.

STAP 6

Verdeel over de vier opengesneden broodjes eerst de veldsla, vervolgens de bleekselderijsalsa en daarna de gegrilde kip. Garneer met een rijke dosis ranchsaus. Smakelijk!
9789021562292_HR 3D_Smokey Goodness

 

Smokey Goodness van Jord Althuizen is uitgegeven bij Kostmos Uitgevers. Nu beschikbaar voor 24,99 euro. ISBN: 9789021562292