Elke week verklapt een lezer zijn favoriete zondagse kost. Deze week stelt Renate (39) uit Aalst haar favoriet voor: Kroketjes met jamon en manchego. Het recept wordt telkens gekozen én klaargemaakt door Amylia De Schepper van www.cookameal.be.

Ingrediënten voor een 20-tal kroketjes

2 grote aardappelen (gekookt), 40 g boter, 1 ui, 6 cl room, 120 g jamon (serranoham), 120 g manchego, 5 g bieslook, 150 g bloem, 2 eieren, 100 g panko (Japans paneermeel), frituurolie, peper en zout

Bereiding

  • Snipper de ui fijn.
  • Stoof de ui gaar in de helft van de boter.
  • Stamp de aardappelen samen met de andere helft van de boter tot puree.
  • Snipper de bieslook fijn.
  • Snij de ham in kleine stukjes.
  • Meng de ui, room, ham, geraspte manchego en bieslook onder de puree.
  • Proef, en kruid eventueel bij met peper zout.
  • Laat de puree enkele uren opstijven in de frigo (of maak een dag op voorhand).
  • Zet drie diepe borden klaar met bloem, de losgeklopte eieren en de panko.
  • Vorm ronde kroketjes van de puree.
  • Haal ze door de bloem, nadien door het ei en vervolgens door de panko.
  • Frituur de kroketjes goudbruin op 175°C.