Vanavond om 18u nemen AA Gent en Anderlecht het in de Ghelamco Arena tegen elkaar op. Maar ook naast het veld – meer bepaald in het commentaarhokje – woedt een strijd, tussen Radio Gaga-heren Joris Hessels en Dominique Van Malder enerzijds en regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah anderzijds. Zij voorzien de wedstrijd van supporterscommentaar op Telenet Play Sports. “Dit is een jongsdroom die uitkomt”, aldus Buffalo-supporter Joris Hessels.

Vorig jaar liet Telenet de Slag om Vlaanderen – tussen Club Brugge en AA Gent – in het dialect verslaan door hevige fans Rik Verheye en Johan Heldenbergh. Supporters konden kiezen voor neutraal en subjectief commentaar. In de eindfase van dit seizoen herhaalt Telenet dat succesconcept, al is het in een andere wedstrijd en dus met andere bekende fans. “Samen met Dominique neem ik het Buffalo-commentaar voor mijn rekening”, vertelt acteur en tv-maker Joris Hessels. “En we worden vervolledigd door een onbekende, maar bijzonder hevige supporter, die het Gentse dialect machtig is. Ik ben opgegroeid in Belsele, een deelgemeente van Sint-Niklaas, en Dominique in Dendermonde. Ondertussen woon ik wel al heel lang in Gent, de mooiste stad van het land, maar ik zal wel nog wat moeten oefenen op die typische klanken (lacht).”

Of het een spannende wedstrijd wordt, valt af te wachten, maar hoe spannend is het om dat commentaar voor je rekening te nemen?
Dit is een jongensdroom die uitkomt. Ik ben als kind nooit zo’n begenadigd voetballer geweest, ik was er meer bij voor de sfeer in de kleedkamer. Maar ik hou wel enorm van het spelletje. Ik ben de jongste van een groot gezin en moest heel veel dingen alleen doen. Ik ging bijvoorbeeld elke dag ‘sjotten’, maar dan wel in mijn eentje. Ik verzorgde dan mijn eigen commentaar, in de stijl van Jan Wauters en Rik De Saedeleer. Als ik naar voetbal op televisie keek, zette ik de tv stil en de radio aan, om die mannen te horen spreken. Nog steeds kijk ik op naar goede voetbalcommentatoren zoals Peter Vandenbempt en Filip Joos. Daarom kijk ik er ook zo naar uit om dit zelf – op amateuristische wijze weliswaar – te mogen doen. En dat in het meest geweldige stadion van België.

Je groeide op in Belsele. Hoe is je liefde voor AA Gent ontstaan?
Opgroeien in Belsele of Sint-Niklaas betekent alleszins niet automatisch dat je supporter van Gent wordt. En toen ik daar nog woonde, had ik een abonnement op Beveren, omdat dit de dichtstbijzijnde ploeg in eerste klasse was. Maar nu woon ik toch al twaalf jaar in Gent en ik ben al snel verknocht geraakt aan AA Gent. Ik voelde destijds in het Ottenstadion, dat een vergane, bouwvallige glorie had, meteen affiniteit met die ploeg. Ik ben dus zeker geen successupporter die alleen in betere tijden komt kijken. Al is het feit dat de club zo’n prachtig nieuw stadion heeft, wel een extra duwtje in de rug. Als voetbalsupporter is het er heel aangenaam kijken en vaak genieten.

Vorig jaar zorgde Johan Heldenbergh voor een echt Gents commentaar. Hoe goed is jullie Gents accent?
Ik denk dat wij het in vergelijking met Adil en Bilall meer van onze voetbalkennis dan van ons sappig dialect moeten hebben. Mocht het een wedstrijdje zijn om het beste dialect, dan zouden we inderdaad de boot in gaan, maar gelukkig krijgen we gezelschap van die hardcore Gentenaar. Bovendien gaan we nog oefenen, om toch wat klanken te kunnen produceren die in de verte wat op Gents lijken.

Wat verwacht je eigenlijk van de wedstrijd?
Ik hoop op een open wedstrijd tussen twee teams die allebei nog iets te winnen hebben. Anderlecht maakt nog kans op die tweede plek en dus de voorronde van de Champions League. En Gent zit nog volop in de strijd om de plekken voor de Europa League. Bovendien heeft Gent nog wat goed te maken, na de gesloten wedstrijd tegen Genk van afgelopen donderdag. Dat was toch een beetje anti-voetbal. Maar voor vanavond zou ik durven gokken op een 2-1 voor AA Gent, al zal dat niet makkelijk worden na die rode kaarten en blessures die de Gent-spelers in Genk hebben opgelopen. Om Anderlecht pijn te kunnen doen, zullen we alleszins offensief voetbal moeten brengen. Ik kijk er alvast naar uit! (Sebastiaan Bedaux/foto Titus Simoens)

AA Gent-Anderlecht is om 18u live te zien op Play Sports HD2 (kanaal 201, neutraal), Play Sports 3 (kanaal 202, KAA Gent-kanaal) én Play Sports HD4 (kanaal 203, Anderlecht-kanaal. De match wordt opengesteld voor alle Telenet-abonnees!