Wil je graag instant gelukkig zijn? Neem dan als de bliksem een selfie, want volgens een recente studie maakt het nemen van je zelfportret gelukkig. Of toch niet?

Het nieuws dat het nemen van een selfie gelukkig maakt, doet wellicht beetje de wenkbrauwen fronsen. Het nemen van selfies wordt immers vaak geassocieerd dwaze ijdelheid. En veilig is het ook al niet: wereldwijd sterven er meer mensen bij het nemen van selfies, dan van aanvallen van haaien. Meestal vallen de onfortuinlijke fotografen ergens van een rots of afgrond, of worden ze geraakt door voertuigen. Een enkeling werd zelfs gespietst door een stier tijdens het nemen van een selfie!

Een studie uit 2014 toont verder nog aan dat mannen die graag selfies op social media posten, ook narcistische en psychopathische trekken vertonen. Ook beweerden bepaalde dokters dat het nemen van selfies verslavend kan zijn. Vooral als je langer dan 5 minuten bezig bent om je selfie te nemen of meer dan 3 tot 5 selfies per dag neemt, kan je als ‘ziek’ beschouwd worden. En dan was er het foute nieuwsbericht waarin beweerd werd dat Selfitis een nieuw psychisch probleem is waarbij mensen obsessief foto’s van zichzelf moéten nemen om te posten op social media. Veel mensen geloofden het verhaal, hoewel het klinkklare onzin was.

En nu dus het bericht dat het nemen van selfies gelukkig maakt?

Onderzoekers van de Universiteit van California hielden een kleinschalig onderzoek over het onderwerp: 4 weken lang volgden ze een groep studenten die onderverdeeld werden in 3 groepen. Aan groep 1 werd gevraagd 3 keer per dag een lachende selfie te nemen, groep 2 mocht foto’s nemen van leuke dingen, en groep 3 moest foto’s doorsturen naar iemand waarvan ze dachten dat deze de foto wel leuk zou vinden.

Wat bleek? De groep met de selfies scoorde het best. De foto’s werden niet geplaatst op social media, maar toen de studenten naar hun eigen lachende gezichten keken, verbeterde hun stemming aanzienlijk. Volgens Yu Chen, die de studie leidde, betekent dat echter niet dat het de selfie zelf is waar je gelukkig van wordt. “Het zijn niet de selfies die je gelukkig maken, maar het kijken naar je eigen lachende gezicht.”

In dat geval: hier met die selfiestick en lachen maar!