Siska Schoeters wil komende maanden genieten van zwangerschap en kroost: “Heel ambitieus als moeder”

2311
(foto vrt)

Dat je hen ongetwijfeld zult missen, Siska Schoeters en haar zoetzachte stem bij het wakker worden met Studio Brussel. Vrijdag heeft de joviale Antwerpse (34) na vier mooie jaren afscheid genomen van het ochtendblok. Na de zomer doet ze nog even de middag, maar daarna wil ze volop genieten van haar tweede kindje en de rest van haar kroost.

“Het waren vier fantastische jaren. Elke ochtend is anders, je hebt altijd ander nieuws te vertellen. Maar het was ook zwaar, elke weekdag om 3.45 uur opstaan en om 19.30 gaan slapen. Je voelt dat, zeker als je vijf en een halve maand zwanger bent.”

Hou je ervan zwanger te zijn?
Ja, ik vind dat plezant. Ook omdat ik altijd goede zwangerschappen heb. Ik heb geen ongemakken. Ik wil ook liefst zo lang mogelijk werken zodat ik nadien meer tijd heb om te genieten. Vanaf september zal ik enkele weken het middagblok doen. Dat betekent iets minder stress, iets minder deadlines. Eind oktober zou ik moeten bevallen.

Weer een fuckertje erbij. Zie je het zitten, een gezin met vier kinderen?
Zeker, ik heb ervoor gekozen, ik wou heel graag een tweede kindje. Tomas (De Soete, haar vriend, red) zijn twee kinderen zijn hier ook niet elke week. En anno 2016 zijn er veel hulpmiddelen: foodbox aan huis, dienstencheques, kraamhulp, om maar drie dingen te noemen. Nee, ik reken mezelf tot de happy few. Ik denk dat er mensen zijn die in moeilijker omstandigheden hun kinderen moeten opvoeden.

Was je geschrokken van de commotie na dat interview over je fuckertjes in De Morgen?
Dat wel, maar ik heb het mij niet hard aangetrokken. Alle mensen die ik waardevol vind, zeiden: wij herkennen ons daarin. Ik heb ook niet gezegd dat ik mijn kind niet graag zie, wel dat het soms heel zwaar is, en dat er vaak gelogen wordt over de roze wolk die het ouderschap zou zijn. Ik zou dat opnieuw zo zeggen. En wie dat niet vindt, leeft in een andere wereld dan ik.

Wij noemen onze kinderen sindsdien ook al eens zo.
Is het echt? (lacht) Het was nochtans niet mijn bedoeling op de barricaden te staan. Ik heb gewoon mijn gedacht gezegd.

Heeft je zwangerschap impact op je vakantieplannen?
We gaan met vrienden naar een huisje in de Algarve. Een marktjesvakantie: in de voormiddag naar een marktje gaan, daarna de mannen die het eten klaarmaken en op tijd beginnen aperitieven met lokale lekkernijen. Heel rustig, maar ik kijk er erg naar uit.

“Radio blijft mijn visbokaal.”

Het festivalseizoen is dit weekend op gang geschoten met Rock Werchter. Ben jij een festivalchick?
Niet echt. Ik ga wel elk jaar naar Werchter, Pukkelpop en de Lokerse Feesten, maar in een tentje slapen is niets meer voor mij. Eens je vast werk hebt, mag je op hotel, is mijn regel. (lacht) Ik vind het wel plezant nog eens drie dagen onder vrienden te zijn. Ik word daar gelukkig van. Wanneer lukt dat anders nog eens? Festivals zijn hiervoor uitgevonden.

Wat vind je van Rihanna op Pukkelpop? Een gewaagde keuze?
Ik stel mij daar weinig vragen bij. De tijd is voorbij dat festivals in een hokje gestopt worden. Het draait om beleving, en Rihanna is naast Beyoncé en Adele één van de grootste vrouwelijke popartiesten. Ik kijk er zelfs naar uit.

Wordt dat het hoogtepunt?
Misschien zelfs niet. Rihanna kan ook geweldig tegenvallen. In tegenstelling tot Beyoncé en Adele staat zij er niet voor gekend altijd alles te geven voor haar publiek. De kans dat zij half stoned op dat podium komt, is ook reëel. Maar toch moet je het gezien hebben als Rihanna naar Pukkelpop komt.

Heb jij nog televisieplannen?
Geen concrete. Ik heb wel enkele ideetjes en er blijft overleg met de mensen van één, maar mijn focus ligt nu even op een kindje krijgen. Dat is nu mijn grootste uitdaging. Ik wil een rustige moeder zijn van twee gezonde kinderen. En als dat lukt, wil ik vooral dankbaar zijn. Ik klink misschien zweverig, maar ik meen dat wel. Soms loopt er iets niet naar wens. Je hebt dat niet altijd in de hand. (zwijgt even) Ik ben heel ambitieus wat het moederschap betreft, ik verwacht echt veel van mezelf. Wat erna komt, weet ik nog niet. Ben ik ook niet mee bezig. In de media heeft het weinig zin jaren in de vooruit te plannen. Radio blijft wel mijn visbokaal. Dat is waar ik thuis hoor.

Heb jij een bucketlist?
Nee, daar geloof ik niet in. Ik zou er alleen maar ongelukkig van worden die dingen te zien die ik nog moet doen. Leren de dingen aanvaarden zoals ze zijn lijkt mij de interessantste uitdaging in het leven.

Wie op televisie komt, krijgt een bekende kop. Hoe ga jij daarmee om?
Ik schrik daar altijd van. Vriendinnen zeggen vaak: jij beseft niet hoe bekend je bent. Als mensen mij vragen om samen op de foto te staan, vind ik dat altijd grappig. Met mij? Waarom? (lacht) Maar goed, mensen zijn altijd heel lief. En het is niet zo dat ik overal herkend word. Op de wei van Werchter of Pukkelpop kom ik wel beter langs achter binnen, anders geraak ik niet door het volk. (lacht)

AppleMark
Siska Schoeters: “Ik onthoud vooral dat de kijkcijfers van ‘Bart en Siska’ heel goed waren. (foto vrt)

Je talkshow ‘Bart en Siska’ werd in De Morgen afgekraakt als ‘zoutloze praatbarak’. Raakt je dat?
Ik vond dat niet leuk, natuurlijk niet. Maar ik relativeer dat wel: een recensie is de mening van één iemand. En die persoon mag die mening hebben, ik respecteer dat zelfs. Maar voor hetzelfde geld schreef zijn collega dat en vond die het programma wel goed. Ik onthoud vooral dat de kijkcijfers heel goed waren.

Heb jij nood aan bevestiging?
Iedereen zal dat wel hebben. Je wil toch iets verwezenlijken in je leven. Maar het is geen ongezonde drang bij mij. Natuurlijk, als je voor een publiek werkt zoals ik, ben je afhankelijk van het feit of mensen je graag zien of niet. Maar ik mag daarover niet klagen, denk ik.

Ik vind het opvallend dat jij in veel interviews zegt dat je zo onzeker bent. Terwijl je zou denken: die Schoeters heeft alles: ziet er goed uit, is populair en intelligent, heeft een prachtige job.
Is niet iedereen wat onzeker? Elke mens vertrekt in se van één hoopje onzekerheid en hoopt zijn leven te eindigen met enkele zekerheden. Zeker mensen die in de media werken, hebben dat. De kritiek is vaak heel hard: je bent een makkelijk doelwit. Je wordt voortdurend met jezelf geconfronteerd. Voordeel daarvan is dat je veel aan zelfreflectie doet, dat je jezelf leert kennen op een leeftijd waarop anderen zichzelf nog moeten ontdekken.

“Als je niet meer verontwaardigd kan worden, ben je dood vanbinnen.”

Als je zoveel jaar het nieuws volgt, kan je dan nog verontwaardigd worden?
Ja, natuurlijk. Dat een land als Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt, vind ik waanzin. Als ik mensen met kindjes de Middellandse Zee zie oversteken op een gammel bootje, word ik heel triest. Als je niet meer verontwaardigd kan worden, ben je dood vanbinnen.

Heb je ‘Terug naar eigen land’ gezien van Martin Heylen?
Nee, ik kon daar gewoon niet naar kijken. Ik kan dat niet aan. Misschien klinkt dat flauw? Ik heb wel fragmenten gezien op de redactie. (zwijgt even) Ik word er echt ziek van als ik mensen hoor zeggen dat er geen vluchtelingen meer binnen mogen. (feller) Hoe kun je nu geen andere mensen willen helpen? Dan denk ik: wat als ons dit ooit overkomt?

Gelukkig bewijzen jullie met Music for Life dat de Vlaming wel degelijk solidair is.
Ja, en dat ontroert mij elk jaar opnieuw. Maar je zag dat ook met de vluchtelingen, hoor. Ik heb met Lucien (haar 5-jarige zoon, red) kleren en speelgoed ingezameld. Toen we die naar het cultureel centrum brachten, waren daar zoveel mensen. Ik denk dat iedereen die ik ken, wel iets gedaan heeft. Dat doet deugd om zien.

Leg je je zoon al uit waarom je dat doet?
Natuurlijk. Je kunt iemand van 5 heel goed uitleggen dat er oorlog is, dat mensen daarvan bang zijn en vluchten, dat ons land veilig is en dat wij die mensen dus moeten helpen. Ik vind het belangrijk dat hij die versie van mij hoort en niet een foute versie van de oudere kinderen op school. Solidariteit is iets wat je je kinderen moet leren. Dat hoort bij opvoeden.

Dat had ik niet beter kunnen zeggen. Bedankt voor het aangenaam gesprek!