Tijd voor een dutje. Volgens Australische onderzoekers moeten we gewoon twee maal per dag slapen. Dat zou veel beter zijn dan één (lang) stuk door te slapen en bovendien deden onze dat voorouders het al.

couple feet in the bedWetenschappers menen dat twee aparte slaapperiodes gedurende de dag heel wat voordelen biedt. “Twee maal per dag slapen zorgt voor twee periodes van verhoogde activiteit, creativiteit en waakzaamheid. Slaap je aan één stuk door – dus de voorgeschreven 8 uur per nacht – dan ken je ook een lange periode waarbij je wakker moet blijven, heb je last van slaperigheid gedurende de dag en neemt ook de productiviteit af”, zeggen slaapexperts Dr. Melinda Jackson (van de Australische RMIT University), en Dr. Siobhan Banks (Universiteit van Zuid-Australië).

Volgens hen is het idee dat iedereen ’s nachts 8 uur zou moeten slapen iets dat pas recentelijk bedacht of ontstaan is, terwijl ons lichaam eigenlijk gemaakt is om tweemaal per dag te slapen. Antropologen menen dat de industriële revolutie een einde maakte aan het tweemaal slapen per dag. En het fenomeen ‘slapeloosheid’ verscheen bovendien ook pas aan het einde van de  19de eeuw, toen we stopten met tweemaal te slapen per dag.

Jackson en Banks geloven ook dat de Spanjaarden met hun traditionele siësta een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Vlak na de middag zegt onze biologische klok immers dat het tijd is voor een dutje, onze alertheid vermindert en we worden moe. Een paar uur slapen zorgt ervoor dat we volledig fris de rest van de dag doorbrengen, in plaats van zomaar wat blijven aanmodderen omdat we vermoeid zijn als gevolg van gebrek aan slaap.

Beautiful young woman sleeping peacefully in bed

Ideaal zou een bi-fasische slaap’ zijn, waarbij je twee aparte blokken van 4 uur over je dag (en nacht) verdeelt. Dit ‘biologische ideaal’ zou de slapeloosheid verminderen en de alertheid doen toenemen. Nu is het wel zo dat je niet zelf kiest wanneer je een dutje moet doen: dat bepaalt je lichaam voor jou.

Het tweedelige slaapschema zou er in elk geval voor zorgen dat je productiever, minder gestrest en gezonder bent.

Wij zijn alvast voor. Maar of we straks aan de baas kunt vragen om tijdens de namiddag een viertal uurtjes te slapen, blijft nog de vraag…