Van David Bowie tot Radiohead: hier zijn de 11 beste albums van 2016

349

Als je nog leuke muziek zoekt om 2017 goed in te zetten, zorg ik graag voor wat nieuw playlist-voer. Ik koos de elf beste albums van 2016 uit, telkens met Spotify-playlist zodat je meteen kan luisteren. Waarom elf? Waarom niet?

11. Kanye West – The Life of Pablo

kanye-west-e1455647587123

The Life of Pablo is een ongeleid projectiel, een chaotische hoop songs met als motto ‘ik doe waar ik zin in heb’. Met ‘Ultralight Beam’, ‘Famous’, ‘FML’ en ‘Real Friends’ heb je toppers als resultaat, maar het album is nergens zo strak als YEEZUS, nog altijd met voorsprong the best of West.

10. David Bowie – Blackstar

david-bowie-blackstar-1240x710

Voordat de thin white duke ons verliet, schonk hij ons nog een fantastische afscheidsplaat. Eén van zijn beste zelfs!

9. Vektor – Terminal Redux

0007302858_10

Vond je Metallica’s nieuwste maar slappe kost? Snak je naar een echte thrashplaat die hard en snel gaat? Probeer dan Terminal Redux van Vektor, en je hebt ’s morgens geen koffie meer nodig.

8. Childish Gambino – “Awaken, My Love!”

screen-shot-2013-12-06-at-1-36-26-pm

De artiestennaam zegt je misschien niets, maar acteur Donald Glover ken je hopelijk wel van tv-series Community en Atlanta. Hij maakt zwaar aanstelijke funk en soul, luister maar naar het ongelooflijke ‘Redbone’ hieronder. Op repeat!

7. Car Seat Headrest – Teens of Denial

car_seat_headrest_100_club_2016

Wie met nostalgie terugdenkt aan de hoogdagen van de indierock in de jaren 90, moet eens Teens of Denial van Car Seat Headrest proberen. De nerdy looks van Will Toledo verraden het niet, maar hij kan er een serieuze lap op geven: “I have been destroyed by hippie poooweeers”

6. Gojira – Magma

Gojira-2016-Pub-1-Travis-Shinn-LoRes

Op Magma klinkt de Franse metalband Gojira toegankelijker dan ooit. Dan denk je meteen aan een doemscenario als Mastodons teleurstellende Once More ‘round the Sun. Deze plaat voelt echter nog steeds aan als pure Gojira, en de Fransen boeten zeker niet aan geloofwaardigheid in. Hun geluid is gewoon geëvolueerd, iets waar Baroness ook in slaagde met Purple vorig jaar. Je hoeft zelfs geen metalhead te zijn om voor deze plaat te vallen. Ook belangrijk: goe vur in den otto!  

5. Aesop Rock – The Impossible Kid

1200Aesop Rock maakt al decennia hiphop met abstracte en moeilijk te doorgronden lyrics. Wacht, nog niet weglopen! Op The Impossible Kid zet hij voor het eerst de deur open, met verses die vaak anekdotes zijn uit het dagelijkse leven. Zo ontmoet hij een meisje die haar gigantische kop dreads kan op -en afzetten wanneer ze wil, en rapt hij een ode aan zijn kat Kirby. Eerlijke slice of life-hiphop, het is eens wat anders dan blunts ’n bitches.

4. Kate Tempest – Let Them Eat Chaos

2015031909543488617

Spoken word met een beat onder, nooit gedacht dat het zo goed kon werken. In het conceptalbum Let Them Eat Chaos volgen we enkele jongeren die op 4:18 AM wakker liggen en het even niet meer zien zitten. Je hoort in elk nummer een pakkend verhaal, dat tot leven komt door Tempests heldere beeldspraak en heerlijk Brits accent. Met songtitels als ‘Europe is Lost’ is dit een plaat die enkel in 2016 had kunnen uitkomen.

3. Danny Brown – Atrocity Exhibition

gq-presents-rules-of-rebel-style-with-danny-brown-01

Je gelooft je oren niet als je sommige tracks op Atrocity Exhibition oplegt. De samples en beats lijken wel uit een ander tijdperk te komen. Alles klinkt alsof er een losgeslagen gek de studio heeft opengezet voor de meest freaky sound van 2016. ‘Really Doe’ met Kendrick Lamar is al een vroeg hoogtepunt, maar alles vanaf ‘Ain’t it Funny’ is opzienbarend. Krankzinnig sterk album.

2. Radiohead – A Moon Shaped Pool

radiohead-promo

In het negende album van Radiohead zitten elementen uit alle periodes van hun rijke carrière. Er is geen zwak nummer te bespeuren op A Moon Shaped Pool, dat naast OK Computer en In Rainbows kan staan als hun beste werk. Als je Radiohead maar niets vindt na de 90’s, zal dit je echter niet bekeren.

1. Run the Jewels – Run the Jewels 3

tumblr_inline_nm4ayizamc1qiyrzr

Killer Mike en producer El-P gaven ons op 25 december het beste kerstgeschenk: de vroege release van hun derde album. De vorige 2 RTJ-releases waren beresterk, maar deze gaat er zelfs los over. Killer Mike is naast rapper ook een gepassioneerd activist, en was zeer betrokken in de presidentscampagne van Bernie Sanders. De lyrics zijn daardoor nog bijtender en kritischer voor ‘het systeem’ dan vroeger, en het motto is meer dan ooit ‘kill your masters’. Vertaling: de rijkdom moet herverdeeld worden, en het is je recht om dat te eisen. El-P doet lustig mee en spuwt gif: “You talk clean and bomb hospitals/So I speak with the foulest mouth possible”. 

Even belangrijk is dat El-P als producer nog een hoger niveau heeft bereikt. Hij is nu zonder twijfel één van de beste in the game. Je kan niet stilzitten op ‘Call Ticketron’, ‘Hey Kids!’ en vooral ‘Panther like a Panther’.

Waarom er zo’n hype is rond Mike en El? Luister naar RTJ3 en je weet waarom. Met voorsprong het album van het jaar.