Elke week verklapt een lezer zijn favoriete zondagse kost. Deze week stelt Anne (52) uit Halle haar favoriet voor: Gegratineerd vispannetje. Het recept wordt telkens gekozen én klaargemaakt door Amylia De Schepper van www.cookameal.be.

Dit heb je nodig (4 personen):

  • 2 stengels prei
  • 250 g champignons
  • 750 g vis (zalm, schelvis, kabeljauw,…)
  • 400 ml visbouillon
  • scheutje witte wijn
  • klontje boter
  • 100 g gemalen kaas
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • Peper en zout
  • 100 ml room
  • Citroensap naar smaak

Zo maak je het:

  • Verwarm je oven op 200°C.
  • Snij de prei snij fijn en stoof aan in een klontje boter.
  • Verdeel de gestoofde prei over 4 vuurvaste schaaltjes.
  • Snij de champignons in plakjes, bak ze kort aan in een klontje boter.
  • Verdeel ze ook over de schaaltjes.
  • Snij de vis in hapklare stukken.
  • Pocheer de vis in de bouillon, ongeveer 5 seconden per stuk, en schik ze in de vispannetjes.
  • Maak een roux: smelt 1 el boter in een kleine kookpot en doe daar 1 el bloem bij, laat al roerend ‘drogen’.
  • Voeg de visbouillon toe, roer goed.
  • Breng op smaak met een scheutje witte wijn en room.
  • Proef en kruid bij met peper, zout en eventueel enkele druppels citroensap.
  • Schenk de saus over de vis en de groentjes en bedek met een laagje gemalen kaas.
  • Plaats 15 minuten in de oven op 200°C om te gratineren, en op het einde enkele minuten onder de grill.
  • Serveer met puree of brood.