Wat enkele jaren geleden nog de zoveelste trend was, is nu een vertrouwde keuken: sushi is nog steeds gigantisch populair bij de Belgen. En na al die etentjes in Antwerpen, Brussel en Gent heb je waarschijnlijk zin om zelf eens sushi te maken. Goed nieuws: wij vertellen je hoe het moet.

1 De verschillende soorten

Maki, Californian roll, nigiri,… De sushi-kenners weten wat die termen allemaal betekenen, maar voor de leken is het Chinees (of beter: Japans). Daarom herhalen we nog eens de bekendste  soorten sushi.

Maki

Japanese restaurant, sushi dish

 

Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter. De sushichefs snijden deze rol vervolgens in kleinere stukken.

Temaki

TEMAKI SALMON SUSHI

 

Deze sushi is een puntzak van nori, opgevuld met rijst en/of vis. Het wordt vooral gebruikt om de sushi op een mooie manier te kunnen presenteren. Deze sushi eet je met je handen in plaats van met stokjes.

 

Uramaki

Uramaki Sushi

Uramaki staat ook wel bekend als de ‘Inside-out’ sushi. Bij deze sushi wordt er meestal gebruik gemaakt van twee (of meer) soorten vullingen. Bij Uramaki zit zowel de vulling als het zeewier aan binnenkant. Het is dus een maki die binnenstebuiten is gekeerd.

 

Nigiri

Close-up or assorted sushi nigiri on black slate

 

Nigiri is een sushivorm waarbij een stukje vis op een bedje van rijst wordt gelegd. In Japan gebruiken ze ook wasabi, maar in België doen ze dat niet. Niet iedereen is namelijk fan van het pikante spul.

2. De ingrediënten

Sushi-azijn

In de Japanse keuken gebruiken ze speciale azijn om hun rijst een mooie glanzende kleur te geven. De speciale azijn maak je door 100 ml rijstazijn, 50 gr suiker en 10 gr zout te mengen.

 

De rijst

Boiled Rice

Sushirijst moet op de juiste manier bereid worden. Doe je dat niet, kunnen je maki’s en consoorten uit elkaar vallen of zal de rijst hard worden. Koop dus de echte echte sushirijst (die vind je vaak al in de gewone supermarkt).  Die bevat heel veel zetmeel en moet je een aantal keer gespoeld worden tot het water helder is. Doe je dat niet? Dan loop je het risico dat de rijst  na het koken slijmerig is. Neem dus je tijd om de sushirijst te bereiden.

Voor vier personen heb je 400 gram rijst nodig en 475 ml water.

Was de rijst, spoel hem goed na en laat uitlekken. Doe de gewassen rijst in een kookpot met een goed sluitend deksel. Voeg het water en laat de rijst ongeveer 2 uur weken. Zet de pot met gesloten deksel op het vuur. Wanneer het geheel opkookt, laat je de rijst 15 minuten zachtjes doorkoken. Maak ondertussen de rijstazijn of sushi-su. Doe alle ingrediënten in een kookpot, zet op een laag vuur en meng goed. De azijn mag warm worden, maar niet koken.

Schep de rijst in een wijde schaal en meng er de sushi-azijn onder. Gebruik eventueel een waaier of ventilator om de rijst sneller af te koelen. Stop met mengen als de rijst begint te plakken. Doe de rijst in een gepaste pot met deksel of bewaar hem op kamertemperatuur onder een vochtige doek.

 

Nori

Seaweed with chopsticks

Nori is gedroogd zeewier en wordt gebruikt om de sushi in te rollen. Je kan de vellen in speciaalzaken en grotere supemarkten vinden.

 

Vis

In sushi kan je heel wat soorten vis gebruiken. Vaak wordt er voor zalm en tonijn gekozen, maar ook krab, garnalen, paling,… zijn een optie. Er is maar 1 regel: gebruik verse vis. Het is een stukje duurder, maar het resultaat zal zoveel beter zijn.

Vulling

Avocado, komkommer, mango en tamago (Japanse ommelet). In tegenstelling tot de soorten vis, is de keuze in de rest van de vullingen eerder beperkt. Maar als jij per se selder in je sushi wil verwerken, houden wij je niet tegen.

 

Garnituur

Als laatste stap is er uiteraard de afwerking: wasabi, opgelegde gember en sojasaus (zout én zoet). Deze 4 kommetjes zet je op tafel als je van een geslaagde sushi-avond wil spreken.

 

Maki rolls with Wasabi

 

 

3 Maki bereiden

De meest gegeten soort sushi is maki. Daarom legeen we hier uit hoe je die maakt.

Als je de vullingen snijdt, hou je er best rekening mee welke soort sushi je bereidt. Wij maken maken maki, dus de komkommer, avocado, krab,… moeten in het rolletje kunnen. Verwijder steeds de pel en de zaadjes van de komkommer.

Schaf een sushimatje aan. Zonder matje slaag je er niet in je sushi mooi op te rollen.

Leg de blinkende kant van de nori op het matje. Besprenkel je hand met wat rijstazijn: zo blijft de rijst iet aan je vingers kleven. Bestrijk de nori met een centimeter dikke laag rijst. Blijf 1 centimeter van de rand.

Leg er de vis, komkommer of avocado in het midden op. Smeer de rand van het norivel in met een beetje water en eventueel wat wasabi. Draai met behulp van het matje op tot een rol en druk die stevig aan. Snijd de buitenste randen weg en snijd de rol in repen van 2 cm.

In dit filmpje zie je hoe je de sushi moet rollen:

 

Serveer de sushi met wasabi, sojasaus en opgelegde gember.

 

Smakelijk!

 

(Foto’s: istock)