Jonge lezertjes, kleine Zoeperman heeft jullie grote hulp nodig!

550

Om het vierde boek van kleine held Zoeperman te vieren, organiseert uitgeverij De Eenhoorn in samenwerking met onze krant de grote Zoeperman-scholenwedstrijd! De opdracht is simpel: ontwerp een Zoepermobiel en maakt kans op een schitterende prijs! Zoeperman-auteur Tine Mortier is nieuwsgierig naar welke ontwerpen ze te zien zal krijgen.

“Kinderen kunnen zelf verzinnen hoe hun Zoepermobiel eruit zal zien”, aldus Tine over de wedstrijd. “En wie weet krijgt een van de ontwerpen ooit wel een plaatsje in een van mijn boeken. Hoe gekker het idee, hoe groter de kans dat er ooit iets mee gebeurt.”

Het eerste boek over Zoeperman kwam meer dan tien jaar geleden uit.
“Zoeperman was mijn eerste boek ooit. Ik had toen niet meteen gedacht dat er een vervolg op zou komen. Mijn volgende boek was iets helemaal anders. Toen ik op het volgende idee aan het broeden was, kwam ik opnieuw bij Zoeperman uit. Het paste perfect bij dat figuurtje. Zo is Zoeperman een reeks geworden waar intussen vier boekjes van verschenen zijn. Het is echter perfect mogelijk om de boekjes apart van elkaar te lezen. Ik besef ook dat mijn lezers bij elk nieuw boek weer andere kinderen zijn. Als je op drie jaar tijd een boek of zes uitbrengt, blijven kinderen je volgen. Met Zoeperman ligt dat anders. De eerste lezers studeren intussen al op de hogeschool of de universiteit. Ik moet dus telkens nieuwe lezeres aanspreken.”

“Wat voor ons evident lijkt, is voor kinderen één groot avontuur”

Hoe is het idee voor Zoeperman ontstaan?
“Mijn tweede zoon staat model voor Zoeperman. Hij gaf me inspiratie voor de eerste twee delen in de reeks. In die periode was hij een jaar of vijf, kon hij nooit stilzetten en had hij ongelofelijk veel fantasie. Een druk en ondernemend kind dat van zichzelf vond dat hij enkele superheldenkrachten had. Zo is Zoeperman ook: stoer, lief en verliefd én nieuwsgierig.”

Wat spreekt kinderen zo aan in de boeken van Zoeperman?
“Het visuele is uiteraard het eerste dat opvalt en waardoor ze naar het boek gezogen worden. Uitgeverij De Eenhoorn stelde me illustrator Marjolein Pottie voor en zij heeft de illustraties bij alle boekjes gemaakt. Dat doet ze fantastisch. Moest het iemand anders geweest zijn, had het kunnen zijn dat het bij één boekje was gebleven. Daarnaast spreekt ook de opbouw van het boek de kinderen aan. Het zijn telkens eenvoudige verhalen. Voor volwassenen lijken er geen grote dingen in te gebeuren, voor kinderen ligt dat anders. Wat voor ons evident lijkt, is voor hen vaak één groot avontuur.

Mogen we een vijfde deel in de reeks verwachten?
“Absoluut. In Zoeperfiets hebben Zofietje en Zoeperman een hond gered. Het nieuwe boek zal Zoeperhond heten en gaat over diezelfde hond. De hond mag bij Zoeperman blijven, maar Zofietje is dan weer eerder een kattenmens en dat zorgt voor wat wrijvingen. Als alles goed gaat, komt het boek in het najaar uit.”

Hoe kan je deelnemen aan de scholenwedstrijd?

Wat moet je doen?
Ontwerp een Zoeper-mobiel. Met welke mobiel gaat Zoeperman zijn volgende avontuur aan? Een mobiel die vaart, vliegt, rijdt, zweeft, … of dat allemaal tegelijk kan doen! Stuur jullie ontwerp in in de vorm die je zelf kiest: een tekening, een schilderij, een creatie van klei, een maquette, een kijkdoos, een ­ filmpje … Zolang Zoeperman en zijn gloednieuwe Zoeper-mobiel er maar in zitten! Laad jouw knutselwerk(jes) hieronder op…

Wie kan er deelnemen?
Alle kleuterklassen en kleuterscholen.Als meerdere klassen hebben samengewerkt binnen dezelfde school, gelieve maximaal éénmaal in te sturen.

Wat kan je winnen?
*
Elke deelnemende klas krijgt een Zoeperman-feestpakket.
* Drie winnaars krijgen elk 50 boeken voor de schoolbibliotheek. Bovendien komen deze klassen met hun creatie in De Zondag.

Vanaf wanneer kan je deelnemen?
Vanaf… nu! Knutselwerkjes doorsturen kan tot en met zondag 10 juni.

Surf naar www.eenhoorn.be om alle Zoeperman-boeken te ontdekken en inspiratie op te doen voor de wedstrijd. Veel succes!

Let op: Als meerdere klassen hebben samengewerkt binnen dezelfde school, gelieve maximaal éénmaal in te sturen!
Stuur hieronder jouw draaiboek en een foto van jouw kunstwerk(jes) door. Maximum vijf werkjes zijn toegelaten, waaronder zeker één totaalbeeld. Als meerdere klassen hebben samengewerkt binnen dezelfde school, gelieve maximaal éénmaal in te sturen.