Zondagse kost: de cinnamon bun van Femke

515

In elke editie van De Zondag zetten we een lezer en zijn liefste zondagse kost in de kijker. Omdat we op deze laatste dag van de week toch allemaal graag een beetje extra genieten. Deze week stelt Femke (31) uit Heist-op-den-Berg het recept voor haar ‘cinnamon bun’ (kaneelgebak) voor.

Het recept wordt telkens gekozen én klaargemaakt door Amylia De Schepper van www.cookameal.be. “Als fiere kleindochter van een bakker doe ik niets liever dan familie en vrienden verrassen met de lekkerste broodjes, taarten en koekjes!”

Dit heb je nodig

  • 8 g gedroogde gist
  • 180 ml lauwe melk
  • 450 g bloem
  • 70 g suiker
  • 1/2 tl zout
  • 30 g boter, op kamertemperatuur
  • 2 eidooiers + 1 losgeklopt ei
  • poedersuiker

Voor de kaneelvulling:

  • 100 g suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 100 g boter op kamertemperatuur. Gebruik voor de bereiding van het deeg je keukenrobot.

Zo maak je het

  • Meng de gist met de lauwe melk en laat 15 minuten rusten
  • Doe de bloem met de suiker en het zout in een grote mengkom
  • Voeg de boter en de eidooiers toe en meng tot een kruimelig deeg
  • Doe het melkmengsel bij het deeg en kneed 20 minuten goed door
  • Vorm het deeg tot een bal en laat 1 uur afgedekt rijzen op een warme plaats
  • Maak de vulling door de suiker en de kaneel door de zachte boter te mengen
  • Verwarm je oven voor op 180°C
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en rol elk deel tot een bal
  • Rol elke bal uit tot een dunne cirkel van ongeveer 4 mm dik
  • Leg 1 deel op een met bakpapier beklede bakplaat
  • Verdeel er 1/3 van de kaneelvulling over en leg hierop een tweede cirkel, verdeel 1/3 van de vulling over deze cirkel en leg er opnieuw een cirkel deeg op
  • Verdeel hier de rest van de vulling over en dek af met de laatste cirkel deeg
  • Zet in het midden van de cirkel een glas van ongeveer 5 cm diameter en duw in het deeg tot er een rondje in het deeg staat
  • Snij het deeg in 16 gelijke reepjes
  • Geef elk reepje deeg een dubbele draai en duw de uiteinden onderaan een beetje tegen elkaar zodat ze een ster vormen
  • Strijk het deeg in met het losgeklopte ei
  • Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven
  • Bestrooi net voor het serveren met poedersuiker