Zondagse kost: garnaalkroketten van ons Vake

849

Elke editie zetten we een lezer en zijn liefste zondagse kost in de kijker. Omdat we op deze laatste dag van de week toch allemaal graag een beetje extra genieten.

Het recept wordt telkens gekozen én klaargemaakt door Amylia De Schepper van www.cookameal.be. Deze week serveert Roger (73) uit Wolvertem garnaalkroketten.

“Hey Vake, jij blijft onze lievelingskok. Groetjes van je kleinkinderen Luna en Tibe.”

Dit heb je nodig (voor +- 12 stuks)

Vulling:

  • 1 kg ongepelde garnalen
  • 30 ml witte wijn
  • 600 ml melk
  • 1/2 blokje groentebouillon
  • 3 gelatineblaadjes (+-5g)
  • 80 g boter + 1 el
  • 100 g bloem
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 2 el citroensap
  • Mespunt cayennepeper
  • Peper & zout
  • Nootmuskaat
  • 2 eigelen
  • 50 ml room

Paneren:

  • 150 g bloem
  • 4 eieren
  • 150 g panko (of gewoon paneermeel)

Zo maak je het

  • Pel de garnalen, bewaar de karkassen
  • Bak de karkassen kort aan in een eetlepel boter
  • Blus met de witte wijn
  • Giet er vervolgens de melk bij
  • Voeg het bouillonblokje toe
  • Laat de garnalenmelk tot ongeveer 3/4 inkoken
  • Week de gelatineblaadjes in koud water
  • Smelt de boter, meng de bloem eronder tot een roux
  • Giet de garnalenmelk door een zeef en voeg deze al roerend toe aan de roux
  • Zet de pan van het vuur, knijp de geweekte gelatinebladen uit en voeg ze toe
  • Roer de gepelde garnalen, de geraspte Parmezaanse kaas en het citroensap goed onder de massa
  • Kruid met peper, zout, een mespunt cayennepeper en geraspte nootmuskaat
  • Meng de eigelen met de room en roer onder het garnalenmengsel
  • Stort het mengsel uit op een dikte van ongeveer 2 cm in een geoliede schaal
  • Dek, tot tegen het mengsel, de schotel af met plasticfolie
  • Laat minstens 12 uur rusten in de koelkast
  • Snij de vulling in porties van ongeveer 4 op 5 cm (+- 12 stuks)
  • Paneer nu de garnaalkroketten: Vul een schaal met de bloem, één met de losgeklopte eieren, olie, peper en zout en één schaal met de panko. Wentel elke portie eerst in de bloem. Haal ze daarna door de eieren. Wentel ze ten slotte in de panko.
  • Laat de kroketten ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast
  • Frituur de garnaalkroketten goudgeel op 180 °C