Zondagse kost: hartige preitaart van Christine

351

In elke editie van De Zondag zetten we een lezer en zijn liefste zondagse kost in de kijker. Omdat we op deze laatste dag van de week toch allemaal graag een beetje extra genieten. Deze week stelt Christine (63) uit Nieuwpoort haar favoriete zondagse kost voor: preitaart.

Het recept wordt telkens gekozen én klaargemaakt door Amylia De Schepper van www.cookameal.be. “Met dit receptje heb ik al veel mensen gelukkig gemaakt!”

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 1 sjalot
  • 2 preiwitten
  • 200g gerookte spekblokjes
  • 250g (magere) platte kaas
  • 3 eieren
  • 1 bladerdeegbodem (kant-en-klaar)
  • 150g emmentaler, geraspt
  • Peper en zout
  • Boter

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 °C
  • Snipper de sjalot fijn en snij de prei in julienne (lange reepjes)
  • Bak de spekreepjes kort aan in een pan, zet opzij
  • Stoof nu in dezelfde pan de stukjes sjalot en prei kort aan (voeg eventueel een klein beetje extra boter toe)
  • Kruid met peper en zout
  • Klop de eieren los met de platte kaas
  • Leg het bladerdeeg in een diepe, ronde bakvorm
  • Prik enkele keren in de bodem met een vork
  • Schep de prei en de spekblokjes op het deeg
  • Giet het eiermengsel in de taart
  • Bestrooi met de gemalen kaas
  • Bak de preitaart 35 minuten in de voorverwarmde oven
  • Serveer met een gemengde salade