Elke week verklapt een lezer zijn favoriete zondagse kost. Deze week stelt Luca uit Londerzeel haar favoriete gerecht voor: tarte tatin. Het recept wordt telkens gekozen én klaargemaakt door Amylia De Schepper van www.cookameal.be.

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

150 g suiker, een scheutje water, 60 g boter, 8 appels en 1 vel bladerdeeg. Gebruik een ovenvaste diepe pan (diameter ong. 25 cm) en serveer met verse slagroom en/of vanille-ijs.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Strooi de suiker in de pan en voeg er een scheutje water aan toe.
  • Laat het suikerwater al roerend smelten tot een goudgele karamel.
  • Neem de pan van het vuur en voeg voorzichtig de koude boter toe.
  • Blijf roeren tot je een gebonden karamel krijgt.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in 4 parten.
  • Schik de appelparten op de bodem van de pan met karamel met de bolle zijde naar onder.
  • Rol het vel bladerdeeg uit bovenop de laag appels.
  • Vouw de randen van het vel deeg rond de appels die langs de rand van de pan liggen.
  • Maak in het midden van de lap deeg een klein gaatje, zodat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
  • Bak de tarte tatin 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Prik even in de taart om te checken of de appels gaar zijn.
  • Plaats een groot bord omgekeerd op de pan en draai ze vervolgens om, zodat de taart op het bord valt.
  • Serveer de tarte tatin warm of koud.