Vaatwastabletten gebruik je uiteraard in de vaatwasmachine. Maar wist je dat er nog heel veel andere handige toepassingen zijn voor het rechthoekige blokje? Ziehier 7 onverwachte toepassingen van je vertrouwde vaatwastabletje.

1. Gele plekken uit witte T-shirts halen

Hoe vaak je ze ook wast: in witte T-shirts krijg je de transpiratieplekken ter hoogte van de oksels nooit volledig weg. De vlekken ontstaan door een chemische reactie van zout (van het zweet) met bacteriën op de huid en deodorant. Wil je dergelijke vlekken uit je shirt krijgen, probeer het dan eens door een vaatwastablet bij je was te doen. Goed om weten: dit werkt ook tegen andere vlekken op witte stoffen.

2. Storende etensgeurtjes wegwerken

Vooral tijdens de winter is het gezellig gourmetten en fonduen. Alleen: die vleesgeurtjes blijven wel in je huis hangen. Ook dat kan je makkelijk met vaatwastabletten oplossen. Zet meteen na de gourmetmaaltijd een pan met water op een laag pitje, en doe er een vaatwastablet in. De vervelende gourmetgeur is meteen weg en je huis ruikt opnieuw lekker fris. Werkt overigens ook prima tegen frietgeurtjes.

3. Aangekoekte pannen schoonmaken

Een aangebrande pan die je ook na lang en hard schrobben niet meer schoon krijgt? Makkelijk: doe er een beetje water in en laat een minuutje koken met een tablet erin. Je zal merken dat je de pan nu zonder moeite proper krijgt.

4. Bruine theeaanslag verwijderen

Je houdt wel van een kopje thee maar dan merk je dat je favoriete theekop wel heel veel last heeft van bruine aanslag. Om je pot weer helemaal proper te krijgen, laat je hem even weken met warm water en een vaatwastablet. Is de aanslag niet meteen weg hierna, dan herhaal je dit nog eens. Wel goed uitspoelen vooraleer je een nieuwe kop thee zet.

5. Een vette frituurpan ontvetten

Niets zo lekker als zelfgebakken frietjes, alleen wordt zo’n frituurpan na verloop van tijd altijd vies en plakkerig, ook al doe je nog zo je best om netjes te werken. Gelukkig is schoonmaken eenvoudig. Vul de binnenpan ongeveer voor driekwart met water. Voeg er een vaatwastablet aan toe en hang het mandje in de friteuse. Stop daarna de stekker in het stopcontact, zet de temperatuur op 90 graden en laat 10 minuten opwarmen. Daarna haal je de stekker eruit, leeg je de binnenpan (opletten voor de hitte!) en spoel je de pan met het mandje af onder de kraan met warm water.

6. Een vuil ovenrooster ontvetten

Zie je ertegen op om die vieze ovenrooster schoon te maken? Probeer dit eens: neem een bak en vul deze met kokend water. Laat hierin een vaatwastablet helemaal oplossen. Leg het rooster in de bak en laat een half uurtje weken. Het vet glijdt daarna zo van het rooster af.

7. De stinkende vuilbak schoonmaken

Of ze nu binnen of buiten staan: vuilbakken kunnen erg vies worden en behoorlijk stinken. Vul de vuilbak met warm water, doe er een vaatwastablet bij (indien het een grote bak is, kun je meerdere tabletten gebruiken) en laat een uurtje inweken. Daarna spoelen, drogen en klaar! Handig is dat de vaatwastabletten niet alleen schoonmaken en voor een frisse geur zorgen, maar meteen ook alle bacteriën en schimmels doden.