Dat olijfolie een onmisbaar goedje is in de keuken, weten we al lang. Maar wist je dat je olijfolie ook als schoonmaakproduct kunt gebruiken? Meer zelfs: olijfolie is echt onmisbaar in je schoonmaakkastje.

1. Roestvrij staal

Heb je een keuken in roestvrij staal? Of een koelkast misschien? Eventueel keukenmateriaal in roestvrij staal? Dan kun je deze met wat olijfolie helemaal als nieuw maken! Maak eerst schoon en zorg dat alle viezigheid en vet verwijderd zijn. Eventueel kun je dat met azijn doen. Breng vervolgens wat olijfolie aan op een stuk keukenpapier en wrijf hiermee op het roestvrij staal met cirkelvormige bewegingen. Dit zorgt ervoor dat het oppervlak opnieuw mooi glanst, zonder vegen of vlekken.

2. Zilverwerk

Zilverwerk dat niet meer mooi blinkt? Doe wat olijfolie op een zachte doek en wrijf hiermee voorzichtig over het zilverwerk. Je zal merken dat de stukken meteen beginnen te glanzen. Meegenomen is dat de olijfolie meteen ook voor een beschermende laag zorgt.

3. Krassen op lederen meubels wegwerken

Niet getreurd als er krassen op je mooie lederen zetel zitten. Gebruik een katoenen doek met wat olijfolie en wrijf hiermee in cirkelvormige bewegingen over de bekraste plek. Weg kras!

4. Hout

Ook hout heeft soms wat hulp nodig om opnieuw te stralen. Ga op deze manier te werk: meng wat olijfolie met wat azijn of citroensap (twee kopjes olijfolie en een kopje azijn of citroensap). Gebruik een zachte doek en dip deze een stukje in het mengsel. Wrijf hiermee zachtjes over het hout. Ideaal om houten kasten, tafels of stoelen opnieuw mooi blinkend te krijgen. Dankzij het azijn of citroensap worden vuil en vet afgenomen, en de olijfolie zorgt ervoor dat het hout gevoed wordt.

5. Lederen schoenen

Zijn je schoenen toe aan een poetsbeurt maar heb je geen schoensmeer bij de hand? Geen nood, ook olijfolie kun je prima gebruiken om je schoenen flink te doen blinken. Gebruik een klein beetje olijfolie op een zachte doek en wrijf hiermee over je schoenen. De olie is bovendien prima om het leder opnieuw soepel te maken.

6. Verf van je handen halen

Heb je net een kamer geverfd en zitten je handen nu onder het verf, dan kun je deze makkelijk proper krijgen met behulp van olijfolie. Wrijf wat olie over je handen, laat even inwerken (zo’n 5 minuten) en was je handen daarna zoals je gewoon bent met zeep. Je zal merken dat je de verf er nu veel makkelijker af krijgt.

7. Make-up verwijderen

Net als je in de badkamer staat om je make-up te verwijderen, merk je dat de make-upverwijderaar op is. Simpel: haal je make-up af met wat olijfolie, dat werkt prima als noodoplossing. Wel opletten dat je geen olie in je ogen krijgt!

8. Gietijzeren pannen

Bij gietijzeren pannen met aangekoekt eten gebruik je best geen zeep; deze kan de beschermlaag van de pan afwassen. Beter is om een mengsel van olijfolie en grof zout te gebruiken. De zoutkorrels werken als een scrub om de etensresten te verwijderen, terwijl de olijfolie voor een natuurlijke antikleeflaag zorgt.

9. Scharnieren

Ben je helemaal gek aan het worden van een deur met een krakend scharniertje? Gebruik olijfolie als smeermiddel! Breng een paar druppels aan het het scharniertje, wrijf uit met een doek of keukenpapier en klaar!