Bouwgrond: almaar schaarser en duurder
De Vlamingen zijn kampioenen in het verkavelen van grote lappen grond. Er worden jaarlijks duizenden lappen grond in kleinere stukken gedeeld. Maar het aantal verkavelingen neemt af. Naar een verklaring is het niet ver zoeken: bouwgrond wordt almaar schaarser en bijgevolg duurder.
De gemiddelde aankoopprijs van een bouwgrond in ons land bedraagt 135.955 euro. In Brussel klokt de gemiddelde prijs af op 180.237 euro. In Wallonië moet je 91.516 euro neertellen, in Vlaanderen 165.272 euro. De nationale gemiddelde prijs per m² ligt op 179 euro per m². In Vlaanderen gaat het om 229 euro per m², in Wallonië om 90 euro per m². Het beperkt aantal transacties in Brussel heeft weinig invloed op dit gemiddelde.
Goedkoop in Ronse, duur in Sint-Lambrechts-Woluwe
We kunnen wel stellen dat de baksteen in de maag ons duur komt te staan. In de ene gemeente is het al duurder bouwen dan in de andere. Wie op zoek is naar een goedkope gemeente om te bouwen, trekt naar Oost-Vlaanderen en Limburg. Het goedkoopst bouw je in Ronse met 76 euro per m², in het Limburgse Gingelom aan 80 euro per m². In West-Vlaanderen moet je al zuidelijk naar Poperinge rijden voor een 81 euro per m². De duurste West-Vlaamse gemeente is Knokke, met 1.101 euro per m². In Vlaams-Brabant is Zoutleeuw het goedkoopst met 88, Zemst het duurst met 438 euro per m². In Antwerpen spant Arendonk de goedkoopste kroon met 86 euro. In Stabroek koop je een bouwgrond met een gemiddelde vierkante meterprijs van 365 euro. Lagere bouwgrondprijzen zijn des te opmerkelijker, als een bij een buurgemeente de bouwpercelen zelfs voor het dubbele verkocht worden.
Direct bebouwen
Investeer je vandaag in een bouwgrond, dan lijkt het meteen ook logisch er een woning op te bouwen. Mocht je de bouwgrond braak willen laten liggen, weet dan dat je een meerwaardebelasting van 16,5 procent betaalt als je het terrein binnen de acht jaar na aankoop opnieuw verkoopt.
Loten splitsen
Heb je een grote bouwgrond op de kop getikt en wil je die in meerdere loten te splitsen, heb je een verkavelingsvergunning nodig. Let wel, verkoop je de loten pas nadat er minstens een winddichte ruwbouw op staat (projectontwikkeling), dan is voorafgaand verkavelen niet nodig. Dan volstaat een stedenbouwkundige vergunning. De vastgoedmakelaar zal bij een verkoop zorgen dat alle stedenbouwkundige informatie aanwezig is, dus ook het stedenbouwkundig uittreksel met de vermelding of er al dan niet een verkavelingsvergunning is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier