Binnenkijken in een bio-ecologische cohousing: gezinnen en alleenstaanden wonen samen op oude drukkerijsite
Een voormalige drukkerij in Borgerhout maakte plaats voor 18 gezinnen die elk hun appartement hebben, maar ook een stadstuin en binnenruimtes delen. Samen met de architect waakte de diverse bewonersgroep erover dat hun project InDruk bio-ecologisch gebouwd werd en dat door slim ruimtegebruik de voetafdruk van dit project minimaal is.
(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: cc Luk-Samenhuizen)
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Enkele gelijkgezinden vatten in 2016 het idee op om een cohousingproject te starten. Toevallig kwamen ze bij het architectenbureau terecht dat op de hoogte was van de verkoopplannen van de oude drukkerij. “Zo kwam de groep bij ons terecht en konden we dus samen aan de slag om van dit project iets unieks te maken. Uiteindelijk heeft de realisatie vier jaar in beslag genomen, maar het resultaat mag er zijn”, blikt architect Steven Bydekerke terug.
Bio-ecologisch
Uiteindelijk verrezen er twee gebouwen in hartje Borgerhout. De architect licht InDruk toe: “Het appartementsgebouw is opgetrokken in het hernieuwbare cross laminated timber. Een collectieve warmtepomp voorziet alle bewoners van sanitair warm water en verwarming.”
“Het common house, waarin de gemeenschappelijke ruimten opgetrokken zijn, maakt deel uit van de oorspronkelijke drukkerij. In dit gebouw zijn kalkhennep, natuurverven en -pleisters gebruikt. De gevel is in Thermowood afgewerkt. Waar het dak draagkrachtig genoeg was, is een groendak voorzien. De volledige site benut regenwaterrecuperatie voor de toiletten en de wasserette.”
Kleine, warme gemeenschap
De achttien wooneenheden verschillen allemaal van grootte en indeling. Het kleinste appartement is 60 vierkante meter groot, het grootste het dubbele. De architect hield rekening met de wensen van elke bewoner apart en ontwierp dus unieke appartementen.
Alleenstaande Isa kwam als een van de laatste bewoners het project vervoegen. “Ik zag een advertentie om een van de twee huurappartementen te bewonen. Na de eerste vergaderingen voelde ik een klik. Ik kon het alleen maar een kans geven. Nu een jaar later ervaar ik een warme gemeenschap waarin we samen vele dingen kunnen delen.”
“Ik vreesde voor ergernissen en een gebrek aan privacy, maar niets is minder waar. Ik houd van het sociale contact, maar eveneens van de stilte.” Voor Isa is de mooie stadstuin de blikvanger. “Elke bezoeker is er aangenaam verrast door. We hebben elk ons eigen terrasje, maar we genieten ook van onze mooie tuin, ook door er samen in te werken. Onlangs leerde ik nog mee een zandbak timmeren.”
Intergenerationeel samenwonen
Het doel was om intergenerationeel te kunnen samenwonen. Met een grotere groep gezinnen, maar ook alleenstaanden werd de financiële en mentale draagkracht om gemeenschappelijke ruimten uit te bouwen alleen maar groter. “Een van de principes van cohousing is dat beslissingen bij consensus worden genomen. Iedereen moet overtuigd zijn van een bepaald idee voor het wordt uitgevoerd.”
“Verder moet je vooral openstaan voor deze manier van samenwonen”, aldus de architect. “Om het groepsgevoel aan te wakkeren, organiseerden ze al vrij snel activiteiten om te weten wie waar goed in is. Zo ontstond er een tuinonderhouds- en een evenementengroepje.”
Woonfiche
• Locatie: Borgerhout
• Architect: Architecten Atelier Archi 4
• Type woning: cohousing appartementen
• Bouwjaar: 2017-2019
• Gezinssituatie: 18 gezinnen
In het weekend van 27 en 28 mei gooien 35 woongemeenschappen – waaronder cohousing InDruk – hun deuren open tijdens Samenhuizendag. Voor sommige projecten moet je je aanmelden. Interesse om langs te komen of om in een van de projecten in te stappen? Neem een kijkje op www.samenhuizen.be/samenhuizendag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier