Sandra Rosseel

“Voorlopig staat Schotland op kop in het EK supporteren, maar daar kunnen wij verandering in brengen”

Goeiemorgen

En, heeft het EK voetbal u al te pakken? Mij wel, al heeft dat toch geduurd tot vrijdag. Met de verkiezingen, de examens van de zonen en het leven zelf had ik eigenlijk nog niet veel aan het EK gedacht, tot ik de Schotten in actie zag. En dan heb ik het niet over de spelers, maar over de supporters.

Vrijdag was ik net thuis van enkele dagen Frankrijk, toen ik in het Journaal de beelden van de feestvierende Schotten in München zag. Nog voor de wedstrijd begon, verbroederde de – massaal naar Duitsland afgezakte – Tartan Army vol overgave met de thuissupporters. Meer nog, uren voor het fluitsignaal weerklonk, werd er al melding gemaakt van cafés zonder bier. Een unicum in Duitsland.

Maar meer nog dan het feestgewoel vooraf, maakten de Schotse supporters indruk met hun gedrag tijdens en na de match. Het Schotse team werd in de pan gehakt door gastland Duitsland, en even werd het stil, maar toen ze er in de 87ste minuut in slaagden om toch een tegendoelpunt te scoren – of te laten scoren, het was een owngoal van Rüdiger – werd dat gevierd alsof ze het EK gewonnen hadden. En het feestgewoel hield aan tot lang na de match, ondanks de harde 5-1 eindscore.

Het deed me denken aan de kaasboer die ik op mijn tripje naar Frankrijk had ontmoet – het verslag van die reis zal u volgende maand trouwens in onze toeristische zomerreeks kunnen lezen. De man, een Nederlander, was in de jaren 80 samen met vrouw en koeien naar Normandië getrokken, op de vlucht voor de dalende melkquota die het boeren in Nederland voor beginnende landbouwers onmogelijk maakten. Het eerste jaar was moeilijk, zei hij, maar hij en zijn echtgenote waren vastbesloten om zo vlug mogelijk aansluiting te krijgen bij de lokale bevolking. Ze leerden Frans, werden lid van lokale verenigingen, ontdekten hoeveel belang de Fransen aan de kwaliteit van hun voedsel hechten en leerden de geneugten van de Franse levenswijze kennen én omarmen. “Altijd kalm, je hoeft je niet te haasten en als er een probleem is, dan zal dat ooit wel opgelost geraken … Het Franse motto is ‘we moeten niks, als het eten maar goed is’, én wat is er eigenlijk mooier dan dat?”

Dus toen ik de beelden zag van de feestende Schotten na de – toch wel – vernedering, wist ik meteen dat zij een variant van die levenswijsheid hoog in het vaandel voeren: ‘we moeten niks, als we maar kunnen feesten’. Of zoals ze het zelf zingen: No Scotland, no party!

Voorlopig staat Schotland met grote voorsprong op kop in het EK supporteren, maar daar kunnen wij natuurlijk verandering in brengen! Haal die vlaggen en duivelsoortjes dus maar boven! Morgen wordt Wunderbar!

Geniet van deze zondag!

Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen.

Reageren? sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier