Directeur redactie Pascal Kerkhove: “Mijn vrijheid is mij heel veel waard maar als ik de zorg kan helpen, ben ik graag bereid om daar een deel van op te offeren”

Goeiemorgen,

Velen onder ons hebben in hun (ver) verleden wel eens geroepen dat ‘el pueblo unido jamas sera vencido’. Sommigen worden daar liever niet aan herinnerd, maar kunnen zich beroepen op het recht om te vergeten. Vrij vertaald: een verenigd volk is onoverwinnelijk. Na de kreten van vroeger zijn daar overigens best veel bedenkingen bij te plaatsen rond wie of wat je een volk verenigt en of dat wel een goed idee is. Zelf herleid ik die slogan intussen tot de prachtige kracht van samenhang en solidariteit.

We gaan ze nodig hebben.

Op het einde van deze turbulente week met stakende politie, foute mannen met losse handen, kibbelende politici, twijfelende voetballers, ontevreden vakbonden en werkgevers, discussiërende opiniemakers én een stille meerderheid andere mensen, keer ik graag nog eens terug naar de basis. Covid-19 heet al covid-21 en krijgt de komende jaren ongetwijfeld nog grotere getallen in haar naam. Het is geen complot, maar een les. We zijn mensen en kunnen onnoemelijk veel, maar ook niet meer dan dat. We zijn maar mensen, best bereid tot enige nederigheid. Om deze vreselijke pandemie uiteindelijk de baas te kunnen, is en blijft één absolute prioriteit ontegensprekelijk overeind: het vrijwaren van de zorgsector. Er zijn liedjes gemaakt, witte lakens uit het raam gehangen en vele handen doen nog pijn van het massale applaus dat de tienduizenden mensen in de zorg terecht te beurt viel. Ze verdienden dat toen ten volle, ze verdienen het vandaag nog zoveel meer.

Als wij het beu zijn om met covid te leren leven, hoe moeten zij zich voelen?

Wat zij vandaag vooral verdienen, is dat wij in alles wat we doen of niet doen vooral aan hen denken. Niet aan onszelf, niet aan de belangengroep waarvoor we opkomen en nog minder aan het eigen grote gelijk. Mijn gezondheid is al langer de optelsom van eigen keuzes over voeding en beweging, bij problemen kies ik voor een mix van klassieke en alternatieve geneeskunde. Ik geloof rotsvast in het een én het ander en krijg steeds koudere rillingen van het oprukkende één of het andere.

Het is in deze columns al vaak gebleken: mijn vrijheid is mij heel veel waard en staat centraal in eigen woord en daad. Om de zorgsector te helpen, ben ik evenwel graag bereid daar een deel van op te offeren.

Ik ben dankbaar om het geluk van hier geboren te zijn.

Ik ben dankbaar voor de immense strijd die in het verleden is gevoerd voor mijn vrijheid van vandaag.

Ik heb gedroomd van het rijk der absolute vrijheid. Alles mocht ik zeggen en nog meer doen. Niets moest ik laten en nog minder gedwongen doen. Rondom mij hoorde, zag of voelde ik niemand.

Ik werd wakker in het leven met covid en voelde de hand van Lea op mijn schouder.

Ik wist niet dat Frank Vandenbroucke op café ging.

Ik lees dat hij een café zonder controle op het covid safe ticket onmiddellijk verlaat.

Ik doe dat ook.

Maak er een fijne zondag van.

Reageren? Pascal.kerkhove@roularta.be

Stuur ons jouw goede doel

Dank voor de vele positieve reacties op de bekendmaking dat een tweede boek met verzamelde columns op komst is. De opbrengst van Fijne zondag!2 gaat net als vorig jaar naar een goed doel. De voorbije week kwamen al massaal veel voorstellen in onze richting maar wie die eerste oproep miste, krijgt nog een tweede kans. Stuur jouw goede doel en een korte motivatie naar pascal.kerkhove@roularta.be. De keuze wordt bijzonder lastig, zo leerde al een eerste lezing, want bij zowat elke mail voel je de spontane neiging om ‘ja’ te zeggen. Volgende woensdag sluiten we de inzendingen af, de naam van één of meerdere goede doelen maken we volgende zondag op deze plaats bekend.

Nog ter info: Fijne zondag!2 kost 6,99 euro en is vanaf 12 december te koop online (adres volgt hier later nog) of in de Standaard Boekhandel met een bon uit De Zondag .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier