Paul & de Politiekers: “Gwendolyn Rutten is bang van Bart De Wever”

Paul & de Politiekers is de wekelijkse rubriek van onze politiek journalist Paul Cobbaert. In zijn column op dinsdag gaat hij geen thema uit de weg.

De spreidstand van Open VLD

Wie met de benen open staat, kan moeilijk vooruitgaan. Open VLD bevindt zich in die situatie. De partij voelt zich kiplekker in deze federale regering. De liberalen kunnen zich sociaaleconomisch voluit uitleven. Het regeerakkoord bevat de liberale basisgedachte van meer vrijheid en minder staat. En dat na jaren regeren met de socialisten waarbij vooral nieuwe belastingen moesten afgeblokt worden. Dat verklaart meteen waarom de Open VLD-excellenties zich lange tijd ver van het gekibbel vandaan hielden. Deze regering willen zij niet zomaar opgeven.

Maar nu staat die verdomde vluchtelingencrisis bovenaan de agenda. Voor het eerst in deze legislatuur staat de basisidee van Open VLD ver verwijderd van dat van de grootste regeringspartij, N-VA. En de liberalen weten niet hoe daarmee omgaan. Getuige de verwarrende en populistische communicatie, ik druk me zacht uit, van voorzitter Gwendolyn Rutten. Denk aan de op niets gebaseerde uitspraak over blanco cheques. En de onzinnige vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Historici draaiden meewarig het hoofd.

Toch durf ik geloven dat achter deze prietpraat wel degelijk een liberale en humane gedachte schuilt. Maar Rutten is bang. Niet voor de instroom van vluchtelingen. Helemaal niet zelfs. Als het van haar zou afhangen, krijgen zij evenveel kansen als de echte Vlamingen om te tonen dat ze ‘goesting’ hebben in het leven hier. Maar voor Bart De Wever. Daarom verstopt zij haar boodschap zo goed. In de hoop niet opnieuw een deel van haar rechterflank te verliezen aan N-VA.

Dat getuigt echter van weinig vertrouwen in haar achterban. Als de partij haar predikaat ‘open’ wil behouden, moet ze het geweer van schouder veranderen. Het is met een optimistisch verhaal dat Rutten Open VLD weer op de rails gekregen heeft. Als ze dat optimisme overboord gooit, zou ze wel eens effectief een deel van haar achterban kunnen verliezen. Gelukkig voor Rutten heeft haar mentor Karel De Gucht haar deze morgen de juiste weg getoond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier