Wij legden onze huisanalist Aimé Anthuenis vijf stellingen voor over het voorbije voetbalweekend. Opnieuw gaf hij ongezouten zijn mening over deze kleurrijke speeldag.

Heeft Club Brugge je kunnen bekoren na de Europese blamage? Of was Standard zo zwak?

Beiden. Brugge speelde veel sterker dan afgelopen donderdag toen het tegen Athene bijzonder zwak voor de dag kwam. Hans Vanaken was tegen Standard Luik opnieuw dé draaischijf. Speelt hij sterk, dan Club Brugge ook. De thuisploeg was ook veel agressiever in duels en toonde meer wilskracht dan de Rouches. Ik weet niet of Club Brugge kampioen wordt, maar ze hebben alvast het spelerspotentieel om mee toe doen voor de titel. Ze hebben een heel uitgebreide spelerskern, zeker als je dat spelers zoals Refaelov, Vossen en Simons op de bank startten. Standard daarentegen is net dezelfde ploeg als vorig seizoen. Achteraan is de defensie nog steeds zo lek als een zeef en ook de mentaliteit is er, ondanks de nieuwkomers, niet op vooruit gegaan. De Rouches speelden 20 minuten sterk  maar daarna presteerde de troepen van Pinto het erg zwak.

 

Het spelpeil van de match AA Gent-Anderlecht was even bedroevend als hun rangschikking…

Anderlecht creëerde geen enkele grote kans en het ontbrak de bezoekers ook aan creativiteit. Veel spelers presteerden (net zoals heel het seizoen) ondermaats. Anderlecht is nu puur een counterploeg. En let op, daar is niets mis mee zo lang je maar punten pakt. Bovendien doet de transferperiode die nog tot eind augustus loopt, ook de spelers geen deugd. Ik denk maar aan Teodorczyk, Thelin of Dendoncker die meer met een transfer bezig zijn dan hun eigen prestatie. Gelukkig voor Anderlecht zijn ze wel nog in de running voor alles en wacht hen straks nog de Champions League. Bovendien kan het in de competitie vlug verkeren, zeker met de drie puntentelling. Voor beide ploegen is er dus nog geen man over boord. Ik verwacht hen binnen een maand opnieuw in de linkerkolom van de rangschikking.

 

Wat moet Oostende doen om zich te herpakken? En kunnen ze dit nog?

KV Oostende moet niet panikeren. Ik zie hen wel nog terugkomen. Voorlopig zit voor hen allemaal tegen. Bovendien missen ze ten opzichte van vorig jaar het killerinstinct van Dimata, die vele wedstrijden besliste,  en de aanvallende rushes van flankspeler Marusic. Daarnaast zijn spelers zoals Musona nog té veel met een transfer bezig.  Ook voor de kustploeg zal het sluiten van de transfermarkt welkom zijn.

 

Blijven Charleroi en Antwerpen u verrassen?

Ja. Vooral promovendus Antwerpen kan mij wekelijks opnieuw bekoren. De ploeg toont telkens een gigantische vechtlust. Leuk is dat na gevestigde waarden ook wekelijks redelijk ‘onbekende’ spelers uitblinken.  D’Onofrio en Bölöni hebben een groot aandeel in het succesverhaal. Het is knap wat zij in zo’n korte tijd hebben verwezenlijkt. Bovendien won de club al drie keer op verplaatsing, wat erg indrukwekkend is. Ook Felice Mazzu slaagt erin om wekelijks zijn ‘vreemdelingenlegioen’ te doen uitblinken. Met een goede teamspirit dwingt hij zijn spelers tot het uiterste. Exponent van het goede Charlerloi is middenvelder Baby, die zich wekelijks opnieuw in de kijker speelt.

 

Storing op de lijn was er deze keer -letterlijk- op die van de videoref (wegens een communicatieprobleem  kon men geen gebruik maken van de videoscheidsrechter, red.)…

Ik blijf er bij dat het gebruik van de videoref een vergiftigd geschenk is voor de scheidsrechter. Sowieso zal er altijd kritiek blijven en door de komst van de videoref zal dit alleen nog maar toenemen. De videoref zou eigenlijk enkel mogen worden gebruikt bij enorme betwistbare fasen zoals het al dan niet overschrijden van een bal over de doellijn of eventueel bij strafschopfases. Want anders ligt het spel soms vaak té lang stil.