In de topper van de afgelopen speeldag heeft AA Gent een tik uitgedeeld aan zijn rechtstreekse concurrent Anderlecht. Onderaan bewees Westerlo nog niet uitgeteld te zijn in de strijd om het behoud. Onze vaste huisanalist Aimé Anthuenis geeft zijn mening over de 22ste speeldag in de Jupiler Pro League.

AA Gent – RSC Anderlecht
“Misschien moet Hasi overschakelen op 3-5-2”

“Wat een week heeft AA Gent erop zitten. De dominantie die het had op het gala van de Gouden Schoen woensdag trok het door naar zijn wedstrijd tegen Anderlecht. Kums speelde met zeer veel vertrouwen een goede match en ook Milicevic, Sels en Depoitre kunnen terugblikken op een sterke prestatie. Ze bewezen de favoriet voor de landstitel te zijn, al moet je met play-off 1 daar altijd enig voorbehoud achter plaatsen.

“Zoals ik zondag reeds had aangegeven in de krant was het voor Anderlecht een praktisch onmogelijke opdracht bij de afwezigheid van Defour. De draagkracht op het middenveld was voor een groot stuk weg, maar dat praat de zeer zwakke eerste helft van paars-wit natuurlijk niet goed. Verschillende spelers kwamen simpelweg niet aan de bal. Na de pauze trapte AA Gent wat op zijn adem waardoor Anderlecht terug in de match kwam, maar de beslissing van Hasi om met drie achteraan te gaan spelen vond ik een goede zet. Misschien moet hij wel overwegen om naar een 3-5-2 over te stappen. Achteraan zou ik dan kiezen voor Deschacht en de jeugd: namelijk Dedoncker en Heylen. Vooral Dendoncker is niet meer te missen in de basis. Er is altijd sprake van transfers, maar ik zou de oplossingen ook in de huidige kern zoeken: jongens als Okaka, Praet, Tielemans en Suárez moeten een hoger niveau halen.
Sporting Lokeren – Standard Luik
“Standard wordt misschien zelfs de verrassing van play-off 1”

“Standard speelde op Daknam een van zijn betere matchen van het seizoen, zo niet zelfs zijn beste. Lokeren kwam er niet aan te pas. Het werd op alle vlakken overklast. Vooral centraal achterin vond ik Standard sterk. Scholz is na zijn blessure al een tijdje goed bezig en Kosanovic bewees een versterking te zijn. Trebel daar vlak voor verzet enorm veel werk en is in mijn ogen een van de betere middenvelders in onze competitie. Santini is bovendien terug aan de weg aan het timmeren en een aanwinst als Edmilson is natuurlijk ook geen verzwakking voor het elftal. Als ze een verlengstuk kunnen breien aan de collectieve prestatie van tegen Lokeren is het niet de vraag of Standard play-off 1 haalt, maar zie ik ze een mooie rol spelen in die minicompetitie, zeker aangezien de punten voor de aanvang door twee worden gedeeld. Voor Lokeren wordt play-off 1 nu wel heel moeilijk.”

KV Mechelen – KVC Westerlo
“Schrijf Westerlo nog niet af”

“Het was al duidelijk voor Nieuwjaar, maar het werd zaterdagavond opnieuw bevestigd: KV Mechelen slikt veel te gemakkelijk doelpunten. En dan heeft Gillet hen tegen Westerlo nog voor verder onheil behoed, want anders hadden ze er dit weekend zeven tegen gekregen. Het wordt een moeilijke keuze voor Marc Wilmots, maar Gillet is een serieuze kandidaat om een van de drie doelmannen bij de Rode Duivels op het EK te worden.”

“Het wordt uiteraard moeilijk voor Westerlo om de degradatie te ontlopen, maar met de huidige Gounongbe zie ik ze nog heel wat punten halen. Schrijf ze dus nog niet af, zeker omdat ze ook altijd op hun werkkracht kunnen teren en onderaan slipt alles een beetje samen. Zelfs een ploeg als Kortrijk dreigt na de vijfde opeenvolgende nederlaag – tegen Oud-Heverlee Leuven – in de problemen te komen.”

Club Brugge – Moeskroen-Péruwelz
“Vázquez heb ik niet gemist”
“Club Brugge pakte tegen Moeskroen-Péruwelz met een praktisch volledig nieuwe verdediging uit. Die deed het meer dan behoorlijk, maar het zou toch nog eens getest moeten worden in moeilijkere omstandigheden. Vázquez heb ik niet gemist. Vanaken draaide zeer sterk tussen de linies, net als Refaelov. Maar hier geldt opnieuw hetzelfde als voor de verdediging. Ze zouden dezelfde prestatie moeten kunnen leveren tegen een betere ploeg als Moeskroen-Péruwelz.”

KV Oostende – Waasland-Beveren

“De laatste wedstrijd van de speeldag vond ik een zeer aantrekkelijke match. Oostende verliest wel twee dure punten, maar dat zal in de eindafrekening niet fataal zijn. Ze blijven redelijk zeker van play-off 1. Het enige probleem voor hen dat zich kan stellen is dat er een overbevolking aan talent is vooraan, zeker nu El Ghanassy er bij gekomen is. Dat is nooit goed.”

“Je moet natuurlijk altijd wat geluk hebben, maar Schrijvers heeft bij Waasland-Beveren met zijn twee doelpunten zijn entree zeker niet gemist. Moulin is een minder bekende speler, maar was ook tegen Oostende waardevol voor de Waaslanders. Al kampt het team van Stijn Vreven nog steeds met hetzelfde probleem als zovele ploegen onderaan: ze krijgen teveel doelpunten tegen.