De traditionele topploegen wonnen afgelopen weekend allen hun wedstrijd in de Jupiler Pro League, al was dat niet zelden zonder moeite. In de strijd om de degradatie heeft Westerlo opnieuw de rode lantaarn in handen. Onze vaste analist Aimé Anthuenis laat zijn licht schijnen over de gebeurtenissen.

STVV-Anderlecht

“Er is nog niets overboord voor Anderlecht”

“Dat Anderlecht op deze speeldag een gevleide zege heeft geboekt is het minste wat je kan zeggen. Ze waren zoals dikwijls slechts vijftien tot twintig minuten op niveau, maar ik wil gerust aannemen dat mits transfers waar aan gewerkt wordt en de terugkeer van Dendoncker en Najar er beterschap mogelijk is. Als ik één goede raad kan geven aan paars-wit: probeer het rustig te houden en trek aan één zeel. De kritiek op Hasi vind ik onterecht omdat dat vaak van mensen komt die geen rekeningen houden met blessures en dergelijke of zelf hun vel willen redden. Het is logisch dat Hasi dit geen zes weken meer kan volhouden, maar als je nu de punten deelt door twee is er nog niets overboord.”

Ook bij STVV, dat in vrije val is, wordt misschien iets te makkelijk gekeken naar de coach. Vergeet niet dat er daar heel wat sterkhouders zijn vertrokken zoals Edmilson en Dompé en vorige week nog Schoofs.”

KV Mechelen – Sporting Charleroi

“De oorzaak van de defensieve problemen van KV Mechelen valt niet alleen te zoeken in de verdediging”

“De match tussen Charleroi en KV Mechelen was er een van twee verschillende helften. Mechelen had in de eerste helft de bovenhand met een heel gevaarlijke Verdier, maar vervolgens bevestigden ze dat ze al het ganse seizoen achteraan uiterst zwak zijn. Ze zitten nu reeds aan een gemiddelde van twee à drie tegendoelpunten per match en opnieuw gaven ze een voorsprong uit handen. Dat is niet te wijten aan een gebrek aan concentratie, want dan zou het slechts over enkele wedstrijden gaan. Het is eerder een kwestie van te weinig talent en automatismen, al is dat op zich wel vreemd want alleen Obradovic is vertrokken. Wat ook nog een rol speelt is het feit dat Jankovic kiest voor een offensief middenveld. Dan kan de verdediging makkelijker onder druk komen te staan. Het is dus niet alleen een probleem van de defensie, zeker omdat Gillet al dikwijls de uitblinker is geweest.”

Westerlo-Zulte Waregem

“Duur puntenverlies voor Westerlo”

“Westerlo liet voor de rust na om de score verder uit te diepen tegen Zulte Waregem, maar daarna was het niet meer te houden voor de thuisploeg. De uitblinker bij uitstek bij Zulte Waregem vond ik nieuwkomer Dalsgaard die uiterst snel is en tegen Westerlo reeds goed was voor zijn tweede doelpunt. Hij zou wel eens de revelatie kunnen worden. Voor Westerlo is het duur puntenverlies in de degradatiestrijd. Nu staan ze opnieuw voor een cruciale wedstrijd tegen Kortrijk, maar dat kan alle kanten uit.”

OH Leuven – Standard

“Valdés is grote aanwinst”

“OHL kwam er tegen Standard simpelweg niet aan te pas. De enige die ik sterk vond acteren bij de thuisploeg was zoals niet zelden Croizet. Standard kon dankzij de twee vroege doelpunten de wedstrijd uitspelen op routine, al heeft Valdés in zijn eerste wedstrijd voor de Luikenaars meteen reeds uitgepakt met enkele mooie reddingen. Ik heb het reeds gezegd dat als hij tachtig procent van zijn niveau van bij Barcelona haalt het een zeer grote aanwinst is voor Standard. Daartoe zie ik hem ruimschoots in staat. Met Valdés kan Standard een zeer gevaarlijke ploeg worden voor play-off 1.”

Racing Genk – KV Kortrijk

“Genk is door het oog van de naald gekropen”

“Genk is door het oog van de naald gekropen toen Kortrijk in de tweede helft die strafschop miste, maar aan de overwinning van de Limburgers vond ik over de ganse wedstrijd beschouwd weinig af te dingen. Net als in andere wedstrijden was het verschil tussen de eerste en tweede helft groot voor Genk. Dat moet vooral gezocht worden in het feit dat de tegenstrever die onderligt meer vertrouwen krijgt als ze gaandeweg merken dat ze niet afgemaakt worden en omgekeerd dat de ploeg die de bovenhand heeft begint twijfelen als de kansen er niet ingaan.”

KV Oostende – Moeskroen-Péruwelz

“Geen evenwicht in de kern van Oostende”

“Tegen Oostende heeft Moeskroen-Péruwelz bewezen dat ze een grote kans maken om zich te redden. Voetbaltechnisch is dat geen slechte ploeg. Het probleem van Oostende is dat er geen evenwicht is in de kern. Ze krijgen de laatste tijd gemakkelijk een doelpunt tegen en op aanvallend vlak is er een overvloed aan talent. Ik snap niet waarom ze El Ghanassy er dan nog bijgehaald hebben. Een transfer niet doen is soms belangrijker dan er wel een te halen. Het risico bestaat altijd dat je de waarde van je andere spelers daardoor vermindert. De kloof op de achtervolgers wordt steeds kleiner in het klassement, maar ik zie ze toch nog steeds in play-off 1 terechtkomen. De concurrenten zullen ook nog punten laten liggen.”

AA Gent – Waasland-Beveren

“Waasland-Beveren mist een topper”

“Voor Gent is het een weinig bijzondere wedstrijd geworden, maar ze hebben toch maar opnieuw gewonnen. Bij Waasland-Beveren zal het weeral nipte verlies pijn gedaan hebben. Dat is een beetje het lot van de ploegen onderaan. Het draait vaak om details. De efficiëntie ontbreekt een beetje voor Waasland-Beveren. En ze missen een topper. Langil kan dat zijn, maar is heel wisselvallig. Toch zie ik Waasland-Beveren zich redden.”

Club Brugge – Lokeren

“Lokeren moet naar play-off 2”

“Lokeren had met net iets teveel afwezigen te kampen om een kans te maken tegen Club Brugge. Ze hebben de laatste kans voor deelname aan play-off 1 verspeeld. Ook omdat concurrenten Zulte Waregem, Standard, Charleroi en Genk hebben gewonnen. Ze zullen aan de bak moeten in play-off 2, maar daar zouden ze enkele maanden geleden voor getekend hebben. Net zoals AA Gent kan Club Brugge niet terugblikken op een glorierijke zege, maar de beide ploegen zullen al voor een stuk met hun gedachten bij de bekerwedstrijd van woensdag gezeten hebben die van groter belang is.”