In de laatste groepsopdracht tegen Zweden hebben de Rode Duivels voldoende aan een punt om zich te verzekeren van de tweede plaats en de daarbij horende achtste finale tegen de winnaar van groep F. Al kunnen de Belgen volgens voormalig bondscoach en onze huisanalist Aimé Anthuenis maar beter voor de volle buit gaan.

“Never change a winning team”, dat leek het devies bij bondscoach Marc Wilmots de afgelopen dagen. Naar alle waarschijnlijkheid starten dus dezelfde elf spelers aan de match tegen Zweden in Nice die dat zaterdag ook tegen Ierland deden.

“Iedere wedstrijd is natuurlijk anders, maar ik begrijp de keuze van Wilmots”, reageert Aimé Anthuenis. “Hij kan zich niet permitteren om te beginnen speculeren op een eventuele kwalificatie. Dat vraagt dan om dezelfde spelers, voor zover het mogelijk is aangezien Carrasco en Dembélé nog niet helemaal zeker zijn omwille van blessures. Dries Mertens kan je er op basis van zijn invalbeurten ook ingooien, maar welke fitte speler laat je dan op de bank starten? Nee, de Rode Duivels mogen niet rekenen tegen Zweden. Als je voor de overwinning speelt heb je sowieso een grotere kans dat je een punt sprokkelt. Wanneer je speculeert op een gelijkspel kan dat lelijk tegenvallen. Dat is een risico die de Duivels niet mogen lopen.”

Ook wat betreft de tactiek kan Wilmots voor een stuk knip-en-plakwerk toepassen. “Tegen Ierland toonden de Duivels hoe het moet”, analyseert Anthuenis. “Snelle balwisselingen vooral via de flanken, de bal goed rond laten gaan en er niet te veel mee lopen. Ook infiltrerende spelers zullen opnieuw van groot belang zijn. Een schoolvoorbeeld daarvan was het doelpunt van Witsel tegen Ierland. Bovendien mag Romelu Lukaku niet aan zijn lot overgelaten worden.”

Zlatan Ibrahimovic

Ondertussen moet Zweden met slechts één punt uit twee wedstrijden ook nog alle zeilen bijzetten om de tweede ronde te bereiken. “Ze hebben op het EK nog niet veel potten gebroken, maar voor hen is ook nog alles mogelijk”, oordeelt Aimé Anthuenis.

“Daarbovenop beschikken ze over Zlatan Ibrahimovic die een match op zichzelf kan beslissen. In de twee voorbije wedstrijden oogde hij verre van top, maar met hem moet je altijd rekening houden. Als hij echt top is, speel je als tegenstander niet tegen een ploeg van elf spelers maar een van twaalf. Ik mag er niet aan denken dat Zweden op voorsprong komt, want dan gaan ze nog compacter verdedigen en krijgt Ibrahimovic vooraan nog meer ruimte. De centrale verdedigers zullen uit hun pijp moeten komen bij de Rode Duivels, maar ik heb vertrouwen in een goede afloop.”

“Het stemt me tevreden dat Thomas Vermaelen bewijst voor de nationale ploeg een aanwinst te zijn. Vermaelen is flink afgeremd geweest door blessures, maar is nu frisser dan zijn collega’s omdat hij weinig aan spelen is toegekomen en hij kan eveneens op meerdere posities uit de voeten. Ook over de hele ploeg blijf ik positief, al zullen ze wel zowel individueel als collectief het niveau van de wedstrijd tegen Ierland moeten benaderen.”