In onze Belgische voetbalcompetitie werd speeldag 17 ontsierd door rellen in de Waalse derby tussen Charleroi en Standard. Nochtans verliep de wedstrijd op het veld erg vredevol en stonden de Rouches 1-2 voor toen Standardsupporters amok begonnen te maken. Voor onze huisanalist Aimé Anthuenis is er echter maar één juiste oplossing: “De match herspelen op neutraal terrein.”

“De derby moet zo vlug mogelijk herspeeld worden op neutraal terrein. Zonder supporters weliswaar. Dit is de enigste en tevens fairste manier. Volgens het reglement kan je beide teams ook straffen met elk nul punten maar dat zou pure competitievervalsing zijn. Beslist de Voetbalbond om dit te doen, dan bevoordelen ze alle andere ploegen zoals AA Gent of Racing Genk die meestrijden voor een ticket voor play-off 1. Het is nu aan de voetbalbond om vlug een duidelijk signaal te geven. De match herspelen is de beste optie. Iets waar ongetwijfeld ook het bestuur van Charleroi en Standard voor te vinden zal zijn.”

“Beide ploegen moeten ook een serieuze geldboete krijgen, al besef ik dat dit niet alleen zal volstaan. Dergelijke rellen kan je ook niet vermijden door extra te fouilleren. Een aansteker, muntstukken,… het zijn attributen die slechts enkele centimeters groot en gemakkelijk te verstoppen zijn. Bovendien kan je onmogelijk iedereen grondig screenen. Het is wel erg spijtig dat 2% van de supporters zo’n wedstrijd kunnen vergallen. Zelf ben ik niet verwonderd van deze rellen. Ik had het al eerder voorspeld. De Waalse confrontatie is altijd al een hevige strijd geweest en bovendien hebben de Zebra’s de laatste jaren verandering gebracht in de dominantie van de Rouches. In het seizoen 1987-1988 was ik coach van Sporting Charleroi en toen was het al zo dat beide teams elkaar rauw lustten. Het was zo dat Charleroi zelfs liever een Vlaming aantrok als speler dan een Luikenaar. Voor ons Vlamingen, is deze confrontatie een Waalse derby, maar daar leeft deze wedstrijd echt.”

Ontslag De Boeck

Ook in de bestuurskamer van Excel Moeskroen was het vandaag onrustig. Daar werd beslist om Glen De Boeck op de keien te zetten. Na een 0 op 15 is de Waalse club weggezakt naar de voorlaatste plaats, met evenveel punten als rode lantaarn Westerlo. “Toch zijn de sportieve resultaten zeker niet allemaal de schuld van De Boeck. Het is zo dat het bestuur van ploegen uit de tweede tabelhelft van onze competitie gewoonweg te hoge eisen stellen. Zoals een Waasland-Beveren, Lokeren, Westerlo,… De spelerskwaliteit is er vaak niet navenant met het verwachtingspatroon dat het bestuur creëert. En trainers zijn daar het eerste slachtoffer van. Of Moeskroen nu topdegradatiekandidaat is wil ik niet zeggen. Voor mij komen er een vijftal ploegen in aanmerking voor die laatste plaats. Alles staat er nu op een zakdoek bij elkaar. Eén match winnen en je stijgt meteen enkele plaatsen. Dat zagen we ook dit weekend waar de ‘kleintjes’ punten wisten te pakken. Bovenaan de stand is Club Brugge nog steeds voor mij titelkandidaat nummer 1 vooral omwille van hun sterke thuisreputatie, waar het in 2016 nog niet verloor. En alhoewel het spel van Anderlecht in Kortrijk al veel beter was, zijn ze zeker nog niet top.”