Helemaal anders op stap: van fietsen op het spoor tot een billenkarrentocht

1825
De Vlaamse Ardennen lenen zich perfect voor een leuke daguitstap met de 2CV. (foto 2CV&CO)
De Vlaamse Ardennen lenen zich perfect voor een leuke daguitstap met de 2CV. (foto 2CV&CO)

Wandelen en fietsen geraken wij nooit beu. Vandaag zoeken we toch eens andere uitstapmogelijkheden op, met de billenkar of per paard bijvoorbeeld. Benieuwd naar welke uithoeken van het land het ons zal brengen.

Met de billenkar

Vakantiehoeve Nieuw Tempelhof in Slijpe, deelgemeente van Middelkerke, ontwikkelde een billenkarroute door de polders. Op de routekaart staan enkele toffe locaties aangeduid waar je kan genieten van een heerlijke hoevepicknick. De route (16,5 km) volgt de Plassendalevaart en doet ook een kinderboerderij aan. Onderweg hou je halt voor enkele toffe spelletjes.

Info: www.vakantiehoeve.be

Bibberen in een Geit

De ‘Geit’ of 2CV is de sympathiekste aller Citroëns. In deze oldtimer beleef je het on the road -gevoel helemaal. Wie ooit met een 2CV reed, weet dat de stevige vering de hoofdtroef is van deze klassevolle dame. Vooral op de kasseiwegen van de Vlaamse Ardennen toont ze wat ze in haar mars heeft. Voel hoe de motor kracht zoekt om de Koppenberg te bedwingen of geniet van het uitzicht bovenop de Paterberg. En waarom niet een picknick langs de Schelde?

Info: www.cv-co.be

Toertje per paard

De Equitrail Vlaams-Brabant (240 km) zoekt de mooiste ruiterpaden op in de Groene Gordel rond Brussel. Het pad is bewegwijzerd in twee richtingen met zeshoekige bordjes. Je kan de route gemakkelijk opsplitsen in zes dagetappes die telkens starten en eindigen aan een handige halteplaats. Je stapt door bossen en langs kasteelparken. Sommige logies bieden zowel overnachting aan de ruiters als hun paarden.

Info: www.toerismevlaamsbrabant.be

Fietsen op het spoor

Rond Antwerpen is nogal wat militair erfgoed in onbruik geraakt. Het militaire spoor tussen Kapellen en Brasschaat wordt nu ingenomen door spoorfietsen. Het volledige traject is 10 kilometer lang (heen/terug) en brengt je door natuurgebied De Uitlegger. Je moet tweemaal afstappen om een bareel te openen. Onderweg passeer je bunkers en een Antitankgracht. Een originele ervaring, zeker voor kinderen die op het fietsplatform zalig achterover leunen.

Info: www.spoorfietsen.be

Snorren in stilte

Een elektrische scooter maakt nagenoeg geen geluid. Vanuit Beverlo (Beringen) snor je langs het Limburgse mijnerfgoed. Je maakt gebruik van de tientallen kilometers aan fietswegen die door bossen en heide zijn aangelegd. Opmerkelijke stopplekken genoeg. Met be-MINE beschikt Beringen over een gigantische site waar het mijnverleden wordt gekoesterd. Kies hier bijvoorbeeld voor het Kolenspoor dat de kolenwasserij met de haven verbond en dwars door de cité loopt.

Info: www.bijloos.be