Anemone Valcke over haar opmerkelijke rol in de nieuwe Streamz-hit ‘Storm Lara’: “Bijna heel de reeks met ogen dicht gespeeld”

748
Anemone Valcke speelt in ‘Storm Lara’ een belangrijke rol, zonder ook maar één seconde in beeld te komen. (foto Belga)©JAMES ARTHUR GEKIERE BELGA
Anemone Valcke speelt in ‘Storm Lara’ een belangrijke rol, zonder ook maar één seconde in beeld te komen. (foto Belga)©JAMES ARTHUR GEKIERE BELGA

Vanaf morgen kunnen Streamz-abonnees genieten van de vierdelige dramareeks ‘Storm Lara’, met in de hoofdrollen Ella Leyers, Wouter Hendrickx en Anemone Valcke. Of in ieder geval de stem van Valcke, want de actrice komt vreemd genoeg niet in beeld. “Toen de regisseur me het concept uitlegde, dacht ik: hoe moet ik dit in hemelsnaam doen?”

Storm Lara, dat zijn vier korte, razend spannende afleveringen met nog geen handvol acteurs, waarvan er eentje zelfs nooit in beeld komt. Het verhaal gaat als volgt: radiopresentatrice Lara (Ella Leyers) en haar assistent Rafik (Wouter Hendrickx) maken zich in de radiostudio klaar om hun luisteraars door een stormachtige nacht te gidsen. Lara is een charismatische maar complexe vrouw, die nooit een blad voor de mond neemt. Een mysterieuze beller (Anemone Valcke) doet de gemoederen hoog oplaaien in de studio en Lara’s karakter zal op de proef gesteld worden.

Anemone, je hebt wel een heel bijzondere rol in deze reeks. Je speelt een van de hoofdrollen, maar komt nooit in beeld. Je acteert met enkel je stem.

“Kadir Balci, de regisseur, belde me om wat meer uitleg te geven en ik was onmiddellijk gefascineerd. Ik vond het idee megaleuk en superspannend. Bovendien ben ik al langer aangetrokken tot het idee om stemmetjes in te spreken. Tegelijkertijd was ik ook wel wat nerveus. Hoe kon ik dat personage zo goed mogelijk neerzetten? We hebben dan heel veel over haar gepraat, over wie ze is, over waarom ze doet wat ze doet, zodat ik een duidelijk beeld van haar had.”

Ik vond het idee megaleuk en superspannend

Was dat eigenlijk niet heel lastig? Je hebt enkel je stem om op terug te vallen, alle lichaamstaal valt plots weg.

“Het is veel naakter, je kunt niks oplossen met lichaamstaal, en daardoor ben je kwetsbaarder. Eigenlijk is het even hard acteren als wanneer je wel in beeld komt. Al was het ook wel ‘chill’: ik hoefde geen tijd door te brengen in de make-upstoel, ik moest geen kostuums passen. Ik kon gewoon in mijn training naar mijn geluidskot. Dat was mijn veilige cocon, waar ik bijna heel de reeks met mijn ogen dicht heb gespeeld.”

Je kruipt in de huid van iemand met zelfmoordneigingen. Hoe heftig is dat?

“Best heftig, vooral omdat ik er helaas ervaring mee heb in mijn omgeving. Daardoor werkte dit voor mij op een bepaalde manier therapeutisch. Het deed me eigenlijk wel deugd. Sowieso ben ik zelf bezig met die thematiek, van iemand die mentaal met dingen worstelt. Ik vond het dan ook heel belangrijk dat er van mij uit geen mening of oordeel was naar mijn personage toe.”

Wat vind je eigenlijk van het resultaat? Je hebt de vier afleveringen nog maar net zelf gezien.

”Heel straf! Ik vond het prachtig gefilmd, een hele mooie beeldtaal. En het is heel spannend. Voor mij was het ook wel leuk om naar iets te kijken waarin enkel mijn stem te horen valt. Anders zit ik toch altijd als een vakidioot naar mezelf te kijken. Verder viel me ook de prachtige muziek nog op.”

Je werkt momenteel ook aan een eigen reeks, wat kun je daarover vertellen?

“Samen met Charlotte De Bruyne schrijf ik het scenario van een reeks die No hard feelings zal heten. In maart hebben we hiervoor scenariosteun van het VAF gekregen. Ik kan echt genieten van het schrijven, het is tof om een keer aan de andere kant te staan en je eigen narratief te kunnen bepalen. Al is het natuurlijk een lang proces. Over een jaar of vier kom je me nog maar eens interviewen.” (lacht)

Storm Lara, vanaf morgen te zien op Streamz.