Op vrijdag 30 december mag ‘Familie’, de langstlopende soapserie in België, 25 kaarsjes uitblazen. Van de originele cast van een kwarteeuw geleden blijven alleen Jef De Smedt en Annie Geeraerts nog over. Die laatste, zelf ondertussen al 90 jaar oud, denkt nog niet aan stoppen. “Zolang ik gezond blijf en het mag doen, blijf ik bij ‘Familie’.”

(foto vtm)
(foto vtm)

Op 30 december 1991 maakte televisieminnend Vlaanderen kennis met de familie Van den Bossche, die na 25 jaar nog steeds het onderwerp uitmaakt van de soap ‘Familie’. In de allereerste scène duikt actrice Annie Geeraerts op, die een kwarteeuw later nog één van de twee acteurs uit de originele cast is. Haar rol is in de loop der jaren kleiner geworden, maar ‘de Bomma’ is ondertussen wel uitgegroeid tot een soapicoon.

25 jaar ‘Familie’, hoe voelt dat?

Om eerlijk te zijn, stond ik er niet meteen bij stil. Totdat ik ermee geconfronteerd werd dat het al 25 jaar aan de gang is. Dan merk je toch dat het een groot stuk van je leven heeft bepaald. Ik ben wel blij dat ik niet de enige ben die er al vanaf het prille begin bij is. Ik herinner me die eerste scène trouwens nog goed. Marleentje (gespeeld door Hilde De Roeck, red.) die aan komt fietsen en vertelt dat ze een auto krijgt van Guido, terwijl ik in de keuken soep maak. Daarna volgt mijn 65ste verjaardagsfeest, het allereerste familiefeest dat toen in beeld is gekomen.

“Jongeren vragen me regelmatig om samen een selfie te nemen”

Ondertussen ben je zelf 90, maar aan stoppen denk je nog niet.

Zolang ik gezond blijf en het nog mag doen, wil ik blijven acteren. Natuurlijk is mijn rol nu meestal beperkt tot een tweetal draaidagen per maand, soms wat meer. Ray (Verhaeghe, red.) en ik hoeven niet meer alle dagen of weken te werken, maar het feit dat we nog in aanmerking komen, vind ik al heel aangenaam.

Voel je dat jouw personage nog veel betekent voor de fans?

Enorm! Ik heb nooit autogereden, dus als ik nu ergens naar toe moet, neem ik het openbaar vervoer. En ik word dan regelmatig aangesproken en gevraagd om op de foto of de selfie te gaan. Vroeger waren het vooral kindjes en ouderen die me aanspraken, maar nu zijn het vooral jonge mensen. Dat verwondert me eigenlijk wel. De jeugd lijkt meer geïnteresseerd dan vroeger. Veel volwassenen komen me zeggen dat ze als kind al naar ‘Familie’ keken en dat nu samen met hun eigen kinderen doen. Ik vind het altijd mooi als ze me dat komen zeggen. Daar doe je het eigenlijk voor, voor die vriendschap van de fans.

25 jaar oud, maar hotter dan ooit. (foto vtm)
25 jaar oud, maar hotter dan ooit. (foto vtm)

Kijk je zelf eigenlijk naar ‘Familie’?

Ja natuurlijk. Ik neem het altijd op. Ik moet toch naar mezelf kunnen kijken om te zien of ik het goed gedaan heb. En om een beetje mee te blijven met de verhaallijnen van de collega’s.

Wat mogen we jou toewensen voor 2017?

Een goede gezondheid! Dat is het allerbelangrijkste.

(Sebastiaan Bedaux)

Ken je deze nog? De allereerste intro van Familie.