Tijdens een spannende finale kwam de Mol na 7 weken speuren eindelijk bovengronds. De jongste mol aller tijden is ze sowieso. En misschien ook wel de beste. De 21-jarige Alina Churikova bleef tot het allerlaatste moment verwarring zaaien en heeft presentator Gilles De Coster en tv-kijkend Vlaanderen verrast! Bankbediende Jolien ging uiteindelijk met een bedrag de prijzenpot van ‘amper’ 22.835 euro naar huis. Bart haalde het net niet.

Dag Bart, zo dichtbij de overwinning… wat heeft je genekt?

Een sterke winnaar, die de mol sneller op de hielen zat dan ik. En uiteraard een paar proeven waarbij ik niet bij de Mol zat en waardoor ik slechts beperkte info had.

Hoe vervelend was en is het om het spel als verliezend finalist te moeten verlaten, Bart?

Dat was heel even vervelend, omdat je als finalekandidaat uiteraard wilt winnen. Maar vrijwel onmiddellijk kwam ook het besef dat je als één van 14.000 ingeschreven kandidaten De Mol hebt mogen meespelen, je de drie volle weken hebt kunnen meemaken en uiteindelijk ook de juiste mol gevonden hebt. Dus ongelukkig kan je daar niet van worden.

Hoe lang kende jij de Mol?

Vanaf de paparazziproef ben ik Alina in het oog beginnen houden. Ze werd heel zenuwachtig toen ik plots in het café bij Willy Sommers ging zitten, want ook de vriendin van Salim was daar aan het opdienen. Ik voelde dat ze daar zo snel mogelijk weg wou en dat vond ik wel erg verdacht. En toen haar auto de dag erna in de 0-zone terecht kwam was dat wel een extra element dat mij in haar richting deed kijken.

Wat is je mening over de Mol en het mollenwerk?

Alina is een sterke Mol. Om op die jonge leeftijd drie weken een “rolletje” te spelen en vooral zo lang onder de radar te kunnen blijven is niet gemakkelijk. Ik denk dat er heel weinig kandidaten haar ooit verdacht hebben.

Wat zijn de beste eigenschappen/tools om dit spel te winnen of om het zo ver als jou te schoppen?

Ik denk wel dat het helpt als je wat strategisch denkt, want bij veel opdrachten helpt het om een paar stappen vooruit te zijn. Opmerkzaamheid helpt zeker ook al is dat niet altijd evident en dat klinkt gemakkelijker dan het is. Als mensen je vertrouwen heb je ook een extra troef in handen.

Waar heb je zelf extra op gelet?

Op de positie van de kandidaten tijdens de proeven. Hebben ze zichzelf daar gezet? Kozen anderen om iemand op een plaats te zetten? Of was het toch toeval?

Wat is je sterkte geweest?

Of het een sterkte geweest is weet ik niet, maar ik heb me wel altijd 100% gesmeten.

Wat is je zwakte geweest?

Tunnelvisie! Voor ik Alina in het vizier kreeg. Door die visie ben ik minder opmerkzaam geweest en dat heeft mij wel een paar juiste antwoorden in de finale gekost.

Hoe belangrijk was je mollenboekje?

Het mollenboekje is onontbeerlijk om ver te geraken. Het is gewoon geen optie om 20 vragen over de Mol te beantwoorden als je niets opschrijft. De vragen zijn zo gedetailleerd dat dit een must is; de moeilijkheid is om het consequent te blijven doen over iedereen.

Wat heb je onderschat?

Het slaaptekort! Ik dacht dat je af en toe wel eens tijd voor jezelf zou hebben maar het is werkelijk een rollercoaster van de eerste tot de laatste minuut.

Wat was het mooiste moment?

De nacht in de tent. We waren moe en hadden initieel niet zo veel zin in een nachtje kamperen, maar het is de allerleukste nacht geworden. We hadden urenlang de slappe lach.

Heb je goede raad voor nieuwe molspelers? 

Genieten vanaf het eerste moment, want het kan ook op elk ogenblik gedaan zijn. Het is een razendsnelle rollercoaster en de zoektocht naar de Mol is niet gemakkelijk.

Was je graag zelf de Mol geweest?

Absoluut – maar ik zou wellicht – zoals al geschreven werd – enkel de “in your face” moller kunnen zijn.

Je hebt jezelf heel verdacht gemaakt voor kijkend Vlaanderen. Was dat bewust? Heb je soms echt zelf gemold?

Ik heb me eigenlijk nooit bewust verdacht gemaakt en de dingen die misgelopen zijn, gebeurden spontaan. Maar ik heb wel af en toe van de situatie gebruik gemaakt om dat ook uit te spelen (vb. mijn val bij de loopproef).

Wat was de moeilijkste uitdaging?

De maandenlange omerta. Dat viel toch wat moeilijk uit. De uitkomst verzwijgen vond ik minder moeilijk dan mijn deelname geheim houden.

Wat was eigenlijk je alibi?

Op het werk heb ik gezegd dat ik een sabbatical nodig had van een maandje. En tegen familie en vrienden dat ik voor het werk naar Azië moest.

Heb je nog een boodschap voor de Mol?

Bijzonder goed gespeeld !

Voor je medekandidaten?

Ik zie jullie allemaal heel graag en ik kan niet wachten om mekaar terug te zien.

Bedankt voor dit interview, Bart. Voor de fans blijf je een echte winnaar!

De saboteur is dus ontdekt en volgende week krijgen we in een allerlaatste aflevering nog alle tekst en uitleg. Tot volgende week!

Mollengroetjes,
Marc Denys

PS Lees hier het interview met Mol Alina

PSS Lees hier het interview met winnares Jolien