Ben je aansprakelijk als je hond iemand bijt?

542

Als je hond iemand bijt of de straat oploopt en een verkeersongeval veroorzaakt, ben je daarvoor veelal aansprakelijk. Wauthier Robyns van Assuralia legt uit hoe dit komt.

Als een hond schade veroorzaakt is de ‘bewaarder‘ van het dier daarvoor aansprakelijk. Dit is veelal de eigenaar daarvan. Dit geldt zelfs als je geen enkele fout beging of er je niets te verwijten valt. Je kan aan je aansprakelijkheid ontsnappen als je een vreemde oorzaak of overmacht kan bewijzen. Je kan bijvoorbeeld proberen aan te tonen dat het schadegeval te wijten is aan de eigen fout van het slachtoffer.

Wie betaalt? De schade die je hond veroorzaakt kan zeer aanzienlijk zijn. Het is dan ook belangrijk dat je een familiale verzekering hebt die tussenkomt bij een eventueel schadegeval. Hou er rekening mee dat je familiale verzekering geen contractuele schade dekt. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan het geval dat je een gemeubileerd vakantieappartement huurt en je hond een zetel kapot bijt. Ook eigen schade die je lijdt (bijvoorbeeld, je hond bijt bij je thuis meubels kapot) wordt door je familiale verzekering niet gedekt.

Jan Roodhooft, advocaat