Goed nieuws voor de liefhebbers van zelfgemaakte hamburgers: in De Beste Burgers verzamelde Martin Kintrup de 40 beste burgerrecepten wereldwijd, en die zijn zo lekker dat je ze gewoon zelf moet proberen!

 

Met 40 fantastische recepten neemt Martin Kintrup je mee op wereldreis naar  foodtrucks en festivals. Niet alleen de burgers zelf komen aan bod, maar ook de perfecte bijgerechten als bijvoorbeeld zoeteaardappefrietjes, chili-citroen-maïskolven en exotische wortelsalade. En gelukkig: ook recepten voor het maken van de o zo belangrijke hamburgerssausjes werden niet vergeten.

Wij probeerden 4 recepten en die waren zo lekker dat we ze absoluut met jou willen delen. Vooruit, aan de slag en proeven maar!

Deep forest

5275_deep_forest_023

Dit heb je nodig (voor 4 burgers):

  • 4 volkorenbroodjes
  • 8 tl kruidenmayo
  • 4 (reeën)burgers2 handen postelein (of 4 blaadjes romanasla)
  • 6 sjalotten • 2 el olie
  • 1 jeneverbes • 1 laurierblad
  • 1 ½ el bruine suiker
  • 50 ml droge rode wijn (bijv. tempranillo)
  • 1 el balsamicoazijn • zout
  • 150 g gemengde paddenstoelen • 4 cl
    sherry
  • ½ el boter • 1 tl tijmblaadjes
  • versgemalen peper • 1 el olijfolie

Zo maak je het:

  • Was de postelein en dep droog. Pel de sjalotten, halveer ze en fruit ze in 1 el olie met de gekneusde jeneverbes en het laurierblad 3-4 minuten. Voeg de suiker toe en laat de sjalotten iets karamelliseren. Schenk wijn en azijn erbij, voeg zout toe en laat het geheel inkoken tot de sjalotten zijn bedekt met een glanzend laagje. Breng op smaak met zout en neem de pan van het vuur.
  • Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de rest van de olie in een koekenpan, bak de paddenstoelen, blus ze af met de sherry en kook de vloeistof in. Voeg boter en tijm toe en naar smaak zout en peper.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 100 °C; houd de paddenstoelen warm op een bord. Snijd de broodjes open en warm ze op een rooster met bakpapier 6-8 minuten op. Verhit de olijfolie in een grillpan en bak de burgers 3-4 minuten. Keer ze, voeg naar smaak zout en peper toe en bak ze nog 3-4 minuten. Neem ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrijk de onderste helft van de broodjes met 2 tl kruidenmayo, beleg met postelein, paddenstoelen en de burgers. Doe daarop 2 tl daslookpuree en de sjalotten. Bestrijk de bovenste helft van de broodjes met de rest van de kruidenmayo, leg ze op de burgers en serveer meteen.

Green hell (vegetarisch)

5275_green_hell_013

Dit heb je nodig (voor 4 burgers):

  • 4 volkorenbroodjes met henneptopping
  • 8 el kruidenmayo
  • 4 el jalapeñosalsa
  • 4 speltburgers
  • 50 g babyspinazie
  • 80 g komkommer
  • 1 doosje tuinkers
  • 2-3 el olijfolie

Zo maak je het:

  • Was de spinazie en schud de blaadjes droog. Was de komkommer en snijd
    hem in plakjes.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 100 °C. Snijd de broodjes open en warm ze op een rooster met bakpapier 6-8 minuten op.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de burgers 3-4 minuten. Keer ze en bak ze nog eens 3-4 minuten. Neem ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrijk de onderste helft van de broodjes met 1 el kruidenmayoen beleg ze met spinazie en een burger. Doe daarop 1 el jalapeñosalsa en de plakjes komkommer. Knip de tuinkers los en verdeel die over de burgers. Bestrijk de bovenste helft van de broodjes met de rest van de kruidenmayo, leg op de burger en serveer meteen.

Terug naar de kust (visburger)

5275_westerland_011

Dit heb je nodig (voor 4 burgers):

  • 4 basic broodjes met peper
  • 6 el wasabimayo
  • 4 el komkommer-appelrelish
  • 4 visburgers
  • blaadjes bataviasla
  • 1 handvol gemengde kruiden (bijv. dille, peterselie, kervel)
  • 4 el noordzeegarnalen, gepeld
  • olie en geklaarde boter voor het frituren
  • 4 tl zalmkaviaar

Zo maak je het:

Was de sla en dep droog. Was de kruiden en dep ze droog. Ris de blaadjes of naaldjes af en hak ze fijn.

Verwarm de heteluchtoven voor op 100 °C. Snijd de broodjes open en warm ze op een rooster met bakpapier 6-8 minuten op. Verhit in een grote hapjespan gelijke delen olie en geklaarde boter en zorg dat je 1 cm vet in de pan hebt. Frituur daarin de burgers 3-4 minuten. Keer ze en bak ze nog 3-4 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Bestrijk de onderste helft van de broodjes met 1 el wasabimayo. Beleg met slablaadjes, 1 el relish en een burger. Doe daarop 1 tl wasabimayo, de garnalen, kruiden en tot slot de kaviaar. Bestrijk de bovenste helft van de broodjes met de rest van de wasabimayo en leg op de burger.

Levante

5275_levante_020

Dit heb je nodig (voor 4 burgers):

  • 4 porties pulled lamb
  • 4 oosterse broodjes
  • 4 el muntyoghurt
  • 4 el chilisaus
  • tomaat • 50 g komkommer
  • ½ rode ui
  • 1 tl sumak
  • 2 tl limoensap • zout
  • 50 g feta

Zo maak je het:

  • Was de sla en schud de blaadjes droog; scheur ze klein als je wilt. Was de tomaat en komkommer, pel de ui. Snijd alles klein, nadat je de steelaanzet van de tomaat hebt verwijderd. Meng de fijngesneden groenten met sumak, limoensap en wat zout. Verkruimel de feta.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 100 °C. Snijd de broodjes open en
    warm ze op een rooster met bakpapier 6-8 minuten op.
  • Beleg de onderste helft van de broodjes met de sla en de pulled lamb. Druppel de muntyoghurt en chilisaus erover. Verdeel het groentemengsel en de feta erover. Bedek met de bovenste helft van de broodjes en serveer meteen.

 

Smakelijk!

De Beste Burgers van Martin Kintrup – Uitg. Van Halewyck – 14,99 euro