Voor elke prachtige kathedraal, marmeren standbeeld en adembenemende opera, is er telkens wel graffiti in de buurt te vinden. Maar daar heeft Italië iets op gevonden. In Firenze kan je sinds een klein jaar namelijk fresco’s, muren en standbeelden in de kathedraal Santa Maria del Fiore bekladden, maar dan wel digitaal.

In de prachtige kathedraal staan namelijk twee tablets, waarop je naar hartenlust kunstwerken kan voltekenen. Je kan kiezen om een muur, standbeeld of fresco te versieren en hebt de mogelijkheid om verschillende kleuren te gebruiken. De resultaten worden allemaal opgeslagen en een keer per jaar worden alle creaties afgedrukt.

1

De foto’s worden daarna bewaard in de archieven van de kathedraal, naast de geboorteakte van Lisa Gherardini. Specialisten en historici vermoeden dat zij model stond voor Da Vinci’s Mona Lisa. Het project kreeg de ‘Autography’ en geeft bezoekers de kans om hun eigen tag op een historische site na te laten, zonder de kunstwerken te beschadigen.

Veel mensen reageerden eerder sceptisch, maar het project bewijst wel degelijk zijn nut. Het voorbije jaar is het aantal graffiti in de buurt van de Santa Maria del Fiore aanzienlijk gedaald. In de plaats zijn er meer dan 18.000 digitale tags achtergelaten. Alle resultaten kan je bewonderen op de website.

 

Fans van graffiti weten dus waar naartoe deze zomer!