Op zoek naar een vakantiewoning werd een Leuvens gezin verliefd op een vervallen stadswoning met verborgen potentieel in de Brugse binnenstad. Het hoekhuis werd grondig gerenoveerd, zonder afbreuk te doen aan de karaktervolle eigenschappen van de negentiende-eeuwse burgerwoning.

Geen appartement om uit te waaien aan de kust, of een chalet in de Ardennen, maar wel een woning in de Brugse binnenstad. Een Leuvens gezin wilde een combinatie van het stadsleven – ook tijdens hun vrije momenten en vakanties – en de groene omgeving van het Brugse ommeland. “De eigenaars houden van de stad en bezoeken ze dan ook regelmatig. Een fietstocht staat dan ook op de planning. In hun zoektocht naar een vakantiewoning bekeken ze meerdere types woningen”, blikt interieurarchitect Xavier Zwaenepoel van Architectenbureau Dugardyn terug.
Ze hielden halt bij deze stadswoning in het hart van de stad: een ‘burgerhuis’ daterend van 1869 en vastgesteld als beschermd bouwkundig erfgoed. Aan het geveluitzicht mocht niet geraakt worden.

Hedendaags comfort

Het hoekpand verkeerde helaas in erbarmelijke staat. Toch was het bouwtechnische aspect nog ruimschoots in orde. De focus van de restauratie lag bij het optimaliseren van het hedendaags comfort. De wensen van de bouwheer waren eenvoudig: ze wensten een minimalistisch, onderhoudsvriendelijke interieur met kwaliteitsvolle materialen.
Gezien de woning opgenomen staat in de inventaris van bouwkundig erfgoed, zijn waardevolle elementen zoals balken behouden. Toch kan er uiteraard zeker werk gemaakt worden van isolatie en renovatie.

Ruim voldoende geïsoleerd

Tussen de voor- en de achterbouw is de doorgang gesloopt. De nieuwe – deels glazen doorgang – kreeg op het platdak een groendak aangemeten, interessant om zo groen te brengen in de stad. “De gevels van de verdieping zijn langs de binnenzijde geïsoleerd en met voorzetwanden afgewerkt. Alle ramen en raamopeningen bleven behouden, mits vervanging van het schrijnwerk en beglazing. In de zijgevel op de eerste verdieping is een extra raam geplaatst”, licht Xavier Zwaenepoel toe.

“Tot slot is een oude cementtegelvloer uitgebroken. Dat maakte het mogelijk om de vloer te isoleren en voor een gietvloer als nieuwe vloerafwerking te kiezen. Alleen in de inkomhal is opnieuw voor een cementtegel gekozen.”

Tot rust komen

De woning doet dienst als vakantiewoning en diende dan ook in deze optiek ingericht te worden: lichte kleuren, houttoetsen en minimalistisch. De witte gevelkleur inclusief wit schrijnwerk werd ook binnenskamers opgenomen: van de muren tot de keukenkasten en de volledige zolderafwerking.
“Om een maximale lichtinval te bekomen, is ter hoogte van de zithoek een vide gecreëerd en werd gekozen voor een open trap met zwevende treden. Dat is dan ook meteen de blikvanger van de woning. De wenteltrap naar de zolder is gerestaureerd”, aldus nog de architect.

Woonfiche

Locatie: Brugge centrum

Architect: Architectenbureau Dugardyn

Type woning: hoekhuis

Bouw en/of renovatiejaar(periode): 2015 tot 2016

Renovatiebudget: 600.000 euro

Woonoppervlakte: 220 m2

(Tekst: Kelly Cuypers – foto’s: Lieven Gouwy)