Blinde marathonloper met een grote boodschap

331
Roel en Mo zijn enkel verbonden met een touwtje.

De 49-jarige Mohamed Birza uit Beringen, vader van vier kinderen, is blind en marathonloper. Geen voor de hand liggende combinatie. Gelukkig is daar Roel Truyers, 46 jaar, vader van vijf kinderen en directeur van de lagere school in Hamont. Mo en Roel lopen al jaren marathons, verbonden met een simpel touwtje.

De boodschap van Mo en Roel is duidelijk en is gericht aan alle gehandicapten: “kwijn niet weg in een hoekje.” Mo mag dan wel invalide zijn, het belet hem niet topprestaties neer te zetten. Hij hoopt via zijn sport mensen met een handicap de kracht te geven “om naar buiten te komen.”

“Sommige G-sporters kunnen immers perfect integreren in sportclubs die er voor open staan.” Vooral de tweede helft van deze zin spreekt boekdelen. Welke sportclub staat vandaag in Vlaanderen open voor G-sporters? Welke club biedt een buddy voor blinde atleten? Wat Roel al jaren doet, kunnen andere sportievelingen immers ook.

Sommige G-sporters kunnen perfect integreren in sportclubs die er voor open staan

Mo gaat nog een stap verder. Op 31 januari 2016 wil hij in zijn geboorteland Marokko de marathon van Marrakech lopen. In Marokko belanden blinden immers vaak als bedelaar op straat. “Al jarenlang droom ik er van om doelbewust terug te keren naar mijn roots in Marokko en daar een marathon te lopen. Graag zou ik met deze sportprestatie willen aantonen dat je als blinde niet moet weggestoken worden en laten zien wat je allemaal kan bereiken via de sport.”

Ben jij lid van een sportclub en wil je G-sport aanbieden?

Surf dan naar gsportvlaanderen.be