Eens je beslist hebt een nieuwbouwwoning te bouwen, is de zoektocht naar een bouwgrond het eerste grote werk. Of niet? Er zijn bouwfirma’s die jou alles-in-één aanreiken.

In tegenstelling tot wanneer je zelf op zoek gaat naar een – vaak ook grotere bouwgrond – en je zelf de bouw behartigt, bouwt een bouwfirma goedkoper voor jou. Doordat een projectontwikkelaar kan genieten van schaalvoordelen, geniet jij mee van een goedkopere en functionele totaaloplossing.

Meerdere voordelen

Bouwen in een grotere verkaveling heeft meerdere voordelen. Te beginnen bij het bouwperceel. In een groter project worden bouwgronden functioneel beter benut. Ze zijn misschien compacter, maar bieden je net zoveel ruimte als je nodig hebt.
De bouwgronden waar projectontwikkelaars op bouwen, zijn kavels waar gezinnen dichtbij elkaar samenleven. Er heerst sociale controle, en er is niet alleen groen in je tuin, maar in de volledige kavel. Van bij het begin sta je niet voor mogelijke ontmoedigingen zoals een bodemverontreiniging of een noodzakelijke droogzuiging.

Het grote voordeel bij de investering in zo’n kavelwoning is dat je je vanaf dag één geen zorgen hoeft te maken over de werf en de bouw. Alle vergunningen worden aangevraagd en in orde gebracht, alle realisaties door de verschillende aannemer volgen elkaar moeiteloos op, en vooral van belang: volledig binnen een vooropgesteld budget. Op het einde van de rit is een casco ruwbouw – naar eigen smaak af te werken – of volledig afgewerkte woning het resultaat.

Naar eigen wensen

Sleutel-op-de-deurfirma’s bieden afgewerkte projecten in grotere kavels aan. Maar het is ook mogelijk om bij de firma een bouwgrond te vinden, die je naar eigen wensen laat opbouwen en inrichten. Zo geniet je alweer van schaalvoordelen en nog het meest van belang: zonder zorgen je woning in een snel tempo klaar. Als bouwheer met sleutel-op-de-deur zijn de mogelijkheden niet langer beperkt. Ook als je al in het bezit bent van een bouwgrond en een eigen architect in de arm neemt, ook dan kan je sleutel-op-de-deur bouwen volgens keuze. (kcw)

Met medewerking van Bostoen