Broers op EK: zeldzaam, maar niet uniek

779
(foto belga)

Met Romelu en Jordan Lukaku is er nog eens een broederpaar geselecteerd voor een groot internationaal voetbaltornooi voor landenteams. Dat twee broers voor eenzelfde nationaal elftal spelen is geen unicum, maar blijft wel zeldzaam. Maar het kan nog straffer…

Op de website van de UEFA worden de broederparen die de afgelopen 40 jaar samen op een EK actief waren netjes opgelijst. Wat Belgen betreft herinneren we ons nog Marc en Luc Millecamps, die het in 1980 zelfs tot de finale van het EK schopten.

De Millecampsen waren toen overigens niet de enige broers op dat tornooi. Duitsland en gastland Italië hadden respectievelijk Bernd en Karlheinz Förster (er ook vier later in Frankrijk bij) en Franco en Giuseppe Baresi in hun rangen. Twintig jaar later waren er zelfs vier broederparen actief op het EK in België en Nederland: Emile en Mbo Mpenza voor België, Gary en Phil Neville voor Engeland, Daniel en Patrik Andersson voor Zweden en Frank en Ronald de Boer voor onze noorderburen. Nederland had overigens met René en Willy van de Kerkhof (1976) en Erwin en Ronald Koeman (1988) eerder al twee EK-broers op het veld.

Maar het kan nog straffer… Wat als twee broers nu eens op hetzelfde tornooi verschillende landen zouden vertegenwoordigen? Op de WK’s van 2010 en 2016 speelde Jérôme Boateng met Duitsland tegen broer Kevin-Prince die voor Ghana uitkwam. Tijdens het komende EK in Frankrijk zou het wel eens tot een broederstrijd kunnen komen tussen Taulant (Albanië) en zijn jongere broer Granit Xhaka (Zwitserland).

En wat brengt de (nabije) toekomst voor de Belgen? Dat François Kompany ooit met grote broer Vincent bij de Belgische nationale ploeg belandt, lijkt uitgesloten, maar wie weet zien we nog wel Eden en Thorgan Hazard samen op het veld in hetzelfde nationale shirt. En zou Leya Iseka nog kunnen doorbreken en samen met grote broer Michy Batshuayi spelen?