Budgetexpert Sara Van Wesebeeck zorgt voor rust in je portemonnee én in je relatie

148
“De kans is klein dat je op je partner verliefd werd of bent omdat jullie allebei hetzelfde dachten over het managen van het budget.” (foto Getty Images)©Wavebreakmedia Getty Images/iStockphoto
“De kans is klein dat je op je partner verliefd werd of bent omdat jullie allebei hetzelfde dachten over het managen van het budget.” (foto Getty Images)©Wavebreakmedia Getty Images/iStockphoto

Weet jij nog waarom je (destijds) verliefd geworden bent op je partner? Om haar mooie ogen of haar vrolijke lach? Om de kuiltjes in zijn wangen of zijn humor? De kans is klein dat je head over heels was omdat jullie allebei hetzelfde dachten over het managen van het budget. Toch kan eensgezindheid over geldzaken een (grote) winstpost zijn voor je gezinsbudget. Met deze tips is geld voortaan geen twistpunt (meer) in je relatie.

Ruim een kwart van de koppels maakt wel eens ruzie over geld(zaken). Dat blijkt uit het rapport Geld en Relatie van het Nibud, het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. In de meeste gevallen gaan de discussies over bezuinigen en sparen. Moet er bezuinigd worden, en waarop dan? En hoe wordt het aangepakt? Daar zijn partners het niet altijd over eens. Ook het bestedingspatroon, de manier waarop geld wordt uitgegeven, leidt vaak tot gekibbel in een relatie.

Vergroot je financiële armslag

Als je er nog geen werk van gemaakt hebt, is het hoog tijd om met je partner over geldzaken te praten en goede afspraken te maken. Want ruziën over geld, brengt je geen stap en geen cent verder. Verschillende normen en waarden bepalen hoe jij en je partner met geld omgaan en dat kan aanleiding geven tot meningsverschillen. Slaag je erin om de verschillen tussen jou en je partner weg te werken, dan heeft dat een positieve impact op het budget en de financiële armslag van jullie gezin. Dat evenwicht heb je nodig om nuchtere, weloverwogen en slimme budgetkeuzes te kunnen maken.

Praten brengt op

Niet alleen voor het heil van de gezinsportemonnee, maar ook om de echtelijke vrede te bewaren, is het slim om met je partner overeenstemming en eensgezindheid te bereiken over de financiën. Maak geldzaken bespreekbaar, zet je op één lijn met je partner, maak goede afspraken, verdeel de (budget)taken, en geef gesprekken over de gezinsfinanciën een vaste plaats in jullie agenda. Heus niet zo moeilijk, én het brengt op.

Mijn advies: voorkom financiële heibel met je partner

Laat geldzaken niet langer tussen jou en je partner staan. Maak voortaan duidelijke afspraken. Je doet het aan de hand van deze vragen:

*Wie zorgt voor het inkomen?

*Voeg je de inkomens samen, of niet?

*Wie betaalt wat: wat betaal je zelf en wat betaal je gezamenlijk?

*Verdeel je de gezamenlijke uitgaven naar verhouding van elk zijn of haar inkomen, of niet?

*Werk je met een gezamenlijke rekening of niet?

*Wil je of kan je sparen? Hoeveel zet je maandelijks opzij? En waarvoor wordt er gespaard?

*Wie doet de boodschappen?

*Wie koopt de kleren voor de kinderen?

*Wie verwerkt de post en doet de betalingen?

*Wie regelt de gezinsadministratie? En hoe houd je de andere partner op de hoogte zodat die altijd mee is?

*En, niet vergeten: hoe vaak en wanneer zit je samen om de geldzaken te bespreken?

En zo leefden ze nog lang en gelukkig…

Kijk op barkingdogs.be, ‘mijn portemonnee’ voor nog meer (gratis) budgettips.