Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Veel bouwbedrijven bieden de mogelijkheid om een woning ‘casco’ op te leveren. Wat betekent dat nu eigenlijk, een woning ‘casco’ kopen? Het is een vraag die ik nu en dan voorgeschoteld krijg.

  1. Aflevering in ruwbouw

Leuk weetje: de term casco is ontleend aan het Spaanse casco (scheepsromp) en verwijst naar de minimale afwerking van het pand. Terwijl een sleutel-op-de-deurwoning praktisch instapklaar is bij oplevering, wordt een cascowoning in ruwbouwstaat geleverd, zijnde water- en winddicht. De koper staat in voor de verdere afwerking naar eigen smaak en budget.

  1. Kijk naar afwerkingskosten

De graad van afwerking hangt sterk af van de bouwonderneming en de gemaakte afspraken. Meestal wordt het grootste deel van de afwerking, zoals vloeren, binnendeuren, keuken, sanitair en aansluiting op de nutsvoorzieningen, zelf gedaan. Al kan het evengoed zijn dat er nog meer moet gebeuren. Onderzoek de woning in kwestie dus eerst grondig, en ga na of extra afwerkingskosten binnen je budget vallen.

  1. Zelf handen uit de mouwen

Financieel gezien kan de koop van een cascowoning interessanter zijn dan van een afgewerkte woonst. Zo kan je niet alleen voor budgetvriendelijke materialen kiezen, je kan ook je budget over een langere periode verdelen. Hoe dan ook is een cascowoning een droom voor handige harry’s. Niets leuker dan zelf de handen uit de mouwen te steken en helemaal je zin te kunnen doen, toch?

www.cib.be