“Als we altijd wachten tot we alles weten, zijn we meestal te laat.”

138

Pascal Kerkhove, directeur redactie De Zondag, mijmert elke week aan de ontbijttafel over de dingen des levens.

 

Vorige maandag dacht ik het te weten, deze column zou gaan over de terugkeer van Kim Clijsters (36). Het zouden woorden worden over dromen en onvervulde wensen, over de keiharde wetten van topsport en de bijbehorende vooroordelen. Het zou gaan over de prachtige kracht van mama’s, ongeacht hun leeftijd.

Op dinsdag wist ik het beter, deze column zou gaan over de tussentijdse zege van Bernie Sanders in de democratische race naar het presidentschap van Amerika. Het zouden woorden worden over brandende ambitie en leiderschap, over hoe sommige mensen al oud zijn op 18 en andere nog jong op 78. Het zou gaan over de ontroerende kracht van opa’s.

Op woensdag wist ik het zeker, deze column moest gaan over de ouders van de vermoorde Julie Van Espen en hun open brief aan onze politici. Het zouden woorden worden over de sereniteit van diepe en terechte woede. Het zou gaan over de moed van mooie mensen, over de kracht van familie en de veerkracht van liefde, vooral als die zwaar op de proef wordt gesteld.

Op donderdag sloeg de twijfel even toe, deze column kon ook gaan over de pijnlijke ruzie tussen de grootste voetballeiders van dit land. Over de blinde zucht naar nog meer geld, over hoe de macht van gisteren niet noodzakelijk die van morgen is. Het kon gaan over mannen die menen dat ze belangrijk zijn.

Op vrijdag begon het te knagen, moest deze column dan toch niet gaan over de onmacht van onze politici? Over gespeelde boosheid, misplaatste overmoed, foute strategie met kleuren en muziek, nieuwe verkiezingen en onbegrijpelijke angst voor 2024. Het zou gaan over mannen en vrouwen, met een stuitend gebrek aan wederzijds vertrouwen.

Het is zaterdag en ik weet met zekerheid dat ik het nooit helemaal zal weten. Ik troost mezelf, misschien schuilt daarin wel een flardje schoonheid van het leven. We weten het nooit. En als we altijd wachten tot we het helemaal weten, zijn wij meestal te laat. Kim Clijsters wens ik intussen veel succes, Bernie Sanders de eeuwige jeugd, onze voetballeiders minder egoïsme, onze politici meer moed en de ouders van Julie Van Espen alle rust en sterkte.

Reageren? pascal.kerkhove@roularta.be